Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčevića Ruža Tomašić posjetila je s članovima stranke u osječkome zatvoru hrvatskog branitelja Dragu Bošnjaka, optuženog za ratni zločin 1991. i 1992. na sisačkome području, koji štrajka glađu tražeći da ga se pusti iz pritvora.


Drago Bošnjak u osječkom je zatvoru od lipnja prošle godine, kada je uhićen s Vladimirom Milankovićem i pokojnim Đurom Brodarcem, a kako je rekao glavni tajnik stranke Pero Ćorić, štrajka glađu već mjesec dana. Podizanje optužnice na temelju svjedočenja jednog čovjeka kojega Bošnjak niti ne poznaje’ Ćorić je ocijenio neprimjerenim, a Ruža Tomašić je rekla kako je sramotno da se hrvatski branitelji moraju braniti iz zatvora.

Dodala je kako se istodobno ‘hrvatski političari mogu braniti sa slobode jer im to omogućuju skupi odvjetnici budući da imaju silna bogatstva, od skupih automobila, kuća, novca i svega ostalog’. Zbog odnosa pravosuđa prema hrvatskome branitelju Bošnjaku, rekla je Ruža Tomašić, ‘tražit ćemo zaštitu Hrvatskoga helsinškog odbora, a ako bude trebalo, obratit ćemo se i međunarodnim institucijama’ jer oni, kako je dodala, ‘možda imaju više razumijevanja za hrvatske branitelje’.

Vezani članci Testiranje na COVID prije utakmice - 2 Gužva za testiranje: Dan prije utakmice Osječani pohrlili na punkt Ilustracija (Foto: AFP) Prijetio da će dvogodišnjeg sina ispeći pod pekom, a onda zapaliti majčinu kuću

>> Osumnjičenik za ratni zločin u Sisku štrajka glađu

Istaknula je da Bošnjak ‘izgleda puno lošije nego što je izgledao kada su ga nedavno posjetili’ te da depresivan.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je 16. prosinca optužnicu protiv Drage Bošnjaka (53), pripadnika Specijalne jedinice ‘Vukovi’ sisačke Policijske uprave, i Vladimira Milankovića (49), tadašnjeg zapovjednika policijskih snaga na širem području Siska i Banovine, zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika na sisačkome području 1991. i 1992. Izvanraspravno vijeće osječkoga Županijskoga suda 19. prosinca donijelo je rješenje o produljenju pritvora Milankoviću i Bošnjaku.

Okrivljenoga Dragu Bošnjaka tereti se da je s više zasad nepoznatih pripadnika Specijalne jedinice ‘Vukovi’, radi zastrašivanja i osvete nad građanima Siska srpske nacionalnosti, protivno odredbama međunarodnoga ratnoga i humanitarnog prava, organizirao i predvodio skupinu nepoznatih pripadnika te postrojbe s kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti. Dvojici okrivljenika Bošnjaku i Milankoviću na teret se stavlja da su uzrokovali smrt 24 osoba, a Bošnjak je optužen za smrt njih osam.

Treći okrivljenik u tom predmetu, tadašnji načelnik sisačke Policijske uprave Đuro Brodarac umro je 13. srpnja pa je kazneni postupak protiv njega zaustavljen. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju