Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer odgovorio Ruži Tomašić

Milanović: Iza nas je razoran rat i agresija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović reagirao je na poruke saborske zastupnice Ruže Tomašić (HSP dr. Ante Starčević), koja je poručila kako je 'Hrvatska za Hrvate' te da su 'svi ostali tek gosti'.

Zoran Milanović je pojasnio zašto se u Hrvatskoj ne smiju davati izjave poput onih Ruže Tomašić

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

"Kad izjavite, na primjer u Hrvatskoj, 2013. da je 'Hrvatska samo za Hrvate, a da su svi ostali gosti', onda se igrate ne vatrom nego radioaktivnim materijalom. Jer Hrvatska nije Danska i Finska u kojoj se zna čuti 'da je Finska za Fince, a svi ostali su gosti', međutim ta Finska nije imala građanski rat nikada. I nije imala situaciju usporedivu s Hrvatskom nikada. Ni Danska, pa ni Njemačka na neki način. Dakle takve stvari, takve neodgovorne, zle izjave se čuju po cijeloj Europi, ali Hrvatska je danas drukčija od svih država Europe. Zadnjih 20 godina njezina povijest je drukčija. Mi ulazimo kao 28 članica i jedina članica koja je imala razoran rat i agresiju prije manje od 20 godina je to završilo, to nitko drugi nema. Srećom za njih. Mi nažalost imamo. I moramo paziti što govorimo. Tko su to gosti u Hrvatskoj? Tko je Hrvat uopće? Što me definira kao Hrvata? To da prezirem Srbina?", rekao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

A premijer je reagirao na izjavu Ruže Tomašić prilikom svečanog obilježavanja 23. godišnjice HDZ-a Slatina. Naime, Ruža Tomašić je tada napomenula 'da je vrijeme za istinu'. 'Vrijeme je da se glasno kaže istina, da Hrvat danas ipak smije reći u Hrvatskoj da je 'lopov lopov a četnik četnik'', rekla je Tomašić, te obećala da će ova stranačka suradnja s HDZ-om donijeti veliki dobitak svima, a ponajviše građanima.Tomašić je najavila vraćanje sistema koji je ukinut davno a sve zbog toga da se sakrije istina, te je istaknula da je 'Hrvatska za Hrvate', a da su 'tek svi ostali gosti'.

>> Tomašić: Imamo želju i volju da se pravaštvo ujedini

Tomašić demantira: To nisu moje riječi

Nakon što su mediji prenijeli njezinu izjavu iz Slatine, Ruža Tomašić je u subotu u Slavonskom Brodu sve demantirala. "'Hrvatska za Hrvate, a svi ostali su gosti' nije moja izjava jer sam rekla: oni koji ne doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu, znači da su gosti i ako je toliko pljuju znači da su gosti", izjavila je danas predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević prigodom potpisivanja koalicijskoga sporazum s HDZ-om za predstojeće lokalne izbore u Brodsko-posavskoj županiji.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević tako je komentirala polemike povedene nakon njene sinoćnje izjave, koja je protumačena kao "Hrvatska za Hrvate, a svi ostali su gosti".

"Ja sam izjavila: građani Republike Hrvatske moraju poštivati tu državu. Moraju u njoj raditi i poštivati je. Oni koji je neće poštivati, znači da im nije stalo do ove Hrvatske, onda je bolje da je napuste. I kod toga i sada stojim. Jer svi oni koji smatraju Hrvatsku svojom domovinom ti će raditi i ponašati se kao svi drugi građani Hrvatske. Oni koji pljuju po toj državi, a u isto vrijeme žive od nje, možda je bolje da je napuste. Teško je živjeti u nekoj državi koju toliko mrziš", rekla je Ruža Tomašić o sinoćnjoj izjavi.

Tomašić je još jednom ponovila kako "Hrvatska za Hrvate, a svi ostali su gosti" nije njena izjava. "Rekla sam: oni koji ne doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu, znači da su gosti. I ako je toliko pljuju znači da su gosti", ponovila je Tomašić. 

Predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Sabora reagirali na izjavu Ruže Tomašić

'To nije točno! U Hrvatskoj su svi dobrodošli. Hrvatska je jednaka za sve svoje građane', rekao je Ivo Josipović

'Ja nisam u svojstvu da budem otac, ni savjetnik nekome. Kolegica saborska zastupnica je dobila povjerenje i time odgovornost, i političku, ali i kao čovjek, kao građanin, mora imati odgovornost za vrijednosti na kojima počiva hrvatsko društvo', istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. (B.V./S.T./D.B./J.R./Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene