Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Ministarstvu vanjskih poslova

Ministarstvo pozvalo ruskog veleposlanika na razgovor zbog Navaljnog, nije mogao doći, pa su poslali nekog drugog

Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: Marko Todorov/Cropix
Niz europskih država, kao i EU već su pozvale ruske veleposlanike ili otpravnike poslova na razgovor zbog nerazjašnjenih okolnosti smrti Alekseja Navljanog.

Vođa ruske oporbe Aleksej Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, umro je u petak u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu.

Zapadne države pozivaju na transparentnu istragu uzroka njegove smrti, a dio svjetskih čelnika, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, izravno optužuje ruskog čelnika Vladimira Putina za Navaljnijevu smrt.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog Valerij Bojarinev Putinova otvorena nagrada za mučenje: Promaknuo visokog dužnosnika zatvora u kojem je Navaljni preminuo

Niz europskih država, među njima Njemačka, Švedska, Finska, Španjolska, Italija i baltičke zemlje kao i EU već su pozvale ruske veleposlanike ili otpravnike poslova na razgovor zbog nerazjašnjenih okolnosti smrti vodećeg ruskog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

U utorak je to učinilo i hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova. No, sastanku je zbog veleposlanikovih "zdravstvenih razloga" nazočio djelatnik veleposlanstva, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte i ovo Ljudmila Navaljna Ljudmila Navaljna VIDEO Javila se majka Navaljnog, želi samo jedno: "Rješenje ovog pitanja ovisi samo o tebi"

"Danas je u MVEP pozvan veleposlanik Ruske Federacije na sastanak. Zbog nemogućnosti dolaska iz zdravstvenih razloga, sastanku je nazočio djelatnik ruskog veleposlanstva u Zagrebu. Sugovorniku je prenesen zahtjev za utvrđivanjem činjenica oko smrti Alekseja Navaljnog, kao i za omogućavanjem članovima obitelji preuzimanje posmrtnih ostataka, bez odgode", priopćilo je ministarstvo.

MVEP dodaje da je na sastanku pozvao i na oslobađanje oporbenih aktivista, novinara kao i antiratnih aktivista te da je pritom istaknuto da politički proces protiv Navaljnog i drugih kritičara ruske vlade, kao i nehumani uvjeti pritvora, pokazuju neprihvatljiv način tretiranja oponenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene