Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ruski diplomat predviđa podjelu Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski diplomat Aleksandar Bocan-Harčenko, jedan od pregovarača u europskoj 'trojci' za status Kosova, izjavio je za beogradski 'Blic' kako je izvjesno da će doći do podjele Kosova. List dodaje kako i iz zapadnih izvora doznaje da je 'Kosovo samo na korak od podjele'.

'Na Kosovu će se dogoditi faktička podjela pokrajine na sjeverni srpski i južni albanski dio, kao posljedica nelegalnog proglašenja neovisnosti', kazao je za list Bocan-Harčenko.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Nema konkretnih rješenja Srbijanski predsjednik istaknuo tri cilja na Kosovu: "Najteži je dio zaštita državnih interesa i imovinskih prava"

Rusija je odavno upozoravala da srpsko stanovništvo nikada neće prihvatiti jednostrano proglašenu neovisnost i da će rezultat toga biti podjela', rekao je ruski diplomat dodajući da će 'albanski dio Kosova pokušavati organizirati život u okviru Deklaracije o neovisnosti, dok će Srbi živjeti odvojeno, što će faktički biti podijeljen teritorij'.

Harčenko je za 'Blic' ponovio kako će Rusija nastaviti 'na sve načine podržavati pravedan zahtjev i diplomatsku borbu Srbije za uspostavom suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje te rješenje problema vratiti u okvire međunarodnog prava'.

Osim prenošenja Harčenkove izjave, ovaj tiražni beogradski list tvrdi kako i pojedini zapadni izvori kažu da je samo 'korak do podjele Kosova', dok se, prema drugima, 'podjela već dogodila i da Zapad shvaća da je ona završen čin, ali se njeno priznanje ne može dogoditi preko noći'. 

Dodaje se kako je samo pitanje vremena da stanje na terenu preraste u pravno priznanje.

Prama pisanju 'Blica', njegovi izvori sa Zapada kažu da 'svi u međunarodnoj zajednici znaju da je podjela najverojatnije konačno rješenje, ali da to nitko ne smije javno pokrenuti'.

List navodi i riječi potpredsjednika Američkog instituta za mir Daniel Servera, koji je kazao da, 'kada se radi o eventualnoj podjeli Kosova, to je opcija koju Beograd želi'. 

'Mislim da Beograd poduzima korake koji bi mogli dovesti do podjele, ali time ujedno destabilizira situaciju na Balkanu i krši Rezoluciju 1244, na koju se inače često poziva', kazao je Server.

'Blic' u zaključku teksta ističe kako 'izvori sa Zapada, međutim, kažu kako međunarodna zajednica ipak računa da će podjela na terenu biti prihvaćena, ali kako nitko od njenih dužnosnika to neće smjeti još dugo spomenuti pa to neće učiniti ni Srbija', dodajući 'da ako to Srbi budu htjeli na brzinu, preko noći, ta će se ideja urušiti'.

Prema neimenovanom izvoru 'Blica', 'granica između Kosova i Srbije biti kao i do sada propusna. Ona će se 'najverojatnije prelaziti samo uz osobnu kartu, ali za to neće biti neophodna i putovnica'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene