Na izložbi povodom 'Dana inovacija' predstavljeno je više od 300 primjeraka najnovije tehnologije korištene za ratovanje.


U ponedjeljak je Rusija otvorila izložbu vojne tehnologije kako bi se pohvalila oružjem i bojnim sredstvima kojima raspolaže. Tako su se na izložbi pojavili tenkovi s najsuvremenijom opremom, avioni, ali i rakete koje koriste u napadima na vojne baze samoproglašene Islamske države u Siriji.

Vezani članci Sukob u Nagorno-Karabahu Nakon šest tjedana krvoprolića: Potpisan sporazum o prekidu sukoba u Nagorno Karabahu Pješakinja Uznemirujuća snimka: Projurio preko zebre kao muha bez glave, sva sreća da nitko nije stradao

Izložena je i najnovija tehnologija koja omogućava iznimnu preciznost pri gađanju mete - bojne glave s navigacijskim sustavom koje Rusija koristi kako bi izbjegla nedužno stradavanje civila na bojištu u Siriji.

Ovako izgledaju pametne bombe kojima Rusija uništava Islamsku državu

Na izložbi povodom 'Dana inovacija' predstavljeno je više od 300 primjeraka najnovije tehnologije korištene za ratovanje, prenosi AP.

'Ministarstvo obrane u potekle je tri godine svoje ratne zalihe nadopunilo sa preko 300 novih inovacija. Ovo proširenje bojnog arsenala vidimo kao ozbiljnu priliku ne samo za rusku vojsku već i za nove i mlade inovatore kao i za poslovni svijet', napomenuo je ruski ministar obrane, Sergei Shoygu koji je pritisnuvši crveni gumb u moskovskom naselju Kubinka otvorio izložbu.

Izloženo je nekoliko primjeraka raketa, minobacača, zračnih bombi sa modernim sustavom navigacije, dronovi, kao i moderna vojna vozila kojima, umjesto ljudi, navigiraju kompjuterski sustavi.

'Najopasniji i najstrašniji posao na terenu je posao agenta koji obavlja patrolu. Oni su ti koji riskiraju svoj život ne bi li otkrili točne pozicije opasnih meta. Naš je cilj zamijeniti ljude na terenu s robotima. To je naš primarni cilj kako bi našim ljudima osigurali sigurnost' kazao je Vladimir Gromov.

Broji posjetitelji imali su prilike vidjeti simulacije stvarnih situacija s kojima se ruski vojnici suočavaju na terenu. Tako je, između ostalog, prikazana vježba spašavanja ranjenih.

Dok neke moderne tehnologije čekaju svoj završetak i testiranja koja će pokazati jesu li spremna za upotrebu u stvarnim situacijama, druge se već upotrebljavaju u ruskim napadima diljem Sirije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook