Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osvrnulo se na nedavni posjet američkog senatora Christophera Murphyja Hrvatskoj.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da je nedavni posjet američkog senatora Christophera Murphyja Hrvatskoj imao za cilj izvršiti pritisak na Zagreb kako bi ga se odvratilo od energetske i obrambene suradnje s Rusijom.

Vezani članci Šuker i Sanader nisu se pojavili na suđenju za aferu INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Suđenje za aferu Ina-MOL nastavit će se bez Sanadera koji inzistira na operaciji, iako nije hitna Ruski brodovi, ilustracija (Foto: AFP) Rusija zaplijenila dva sjevernokorejska broda nakon što je jedan od njih započeo paljbu, ima i ozlijeđenih

'Prema izvješćima tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj američki senator Christopher Murphy iz Connecticuta nastojao je dobiti od visokih hrvatskih dužnosnika obećanje da neće dopustiti da Ina, vodeća naftna i plinska kompanija zemlje, proda dionice potencijalnim ruskim investitorima u slučaju da prekine suradnju sa svojim mađarskim partnerom (MOL-om)', priopćio je odjel za informiranje i tisak ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Priopćenje kaže kako je Murphy isto tako pokušao uvjeriti hrvatske domaćine 'da kupe američke helikoptere umjesto ruskih Mi-8 koje sada koriste hrvatske vojne snage'.

Vrdoljak priznao da država 'mozga' kako otkupiti dionice INA-e od MOL-a?!

Senator Murphy, predsjednik pododbora za Europu Odbora za vanjske poslove Senata, posjetio je Hrvatsku prije desetak dana, a s njegovih susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem ured predsjednika i vlada su izdali štura priopćenja da je bilo riječi o jačanju suradnje SAD-a i Hrvatske među ostalim i u energetici.

Prenoseći Murphyjev blog mediji su kasnije navodili kako je Murphy od hrvatskih dužnosnika dobio jamstva da neće prodavati dionice ruskom naftnom divu Gazpromu koji bi problem između hrvatske vlade i mađarske kompanije MOL oko upravljačkih prava i budućnosti tvrtke rado riješio otkupom dionica obiju strana. Mediji su također pisali da Hrvatska želi prodati ruske i kupiti američke helikoptere Blackhawk.

'U okolnostima zapadnih sankcija Rusiji Washington vrši sve veći pritisak na zemlje jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, kako bi maksimalno ograničio našu energetsku i obrambenu suradnju sa zemljama u regiji', navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatska posuđuje 2,6 milijardi eura za otkup dionica INE od MOL-aka pos?

Ministarstvo kaže kako Rusija smatra ovaj drski pritisak 'neprihvatljivim i suprotnim općeprihvaćenim normama međunarodne suradnje'.

'Pored očitog političkog motiva iza ovih akcija postoji i jasan element nepoštene konkurencije', kaže ministarstvo, 'pokušaj da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom kako bi se ojačala pozicija američkih tvrtki i po svaku cijenu proširio njihov utjecaj u jugoistočnoj Europi'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook