Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tradicionalna komemoracija u spomen na žrtve koje su u travnju 1945. godine pogubljene na putu prema Ruševu - selu na granici Đakovštine i Požeštine u općini Čaglini i u njemu, a nakon ulaska partizana u Đakovo, održana je u tome selu u nedjelju u povodu Međunarodnoga dana nestalih osoba.


Riječ je o civilima i razvojačenim vojnicima nasilno odvedenima s područja Đakovštine po ulasku partizana u Đakovo, 17. travnja 1945. godine. Likvidirani su na putu prema Ruševu dugome 45 kilometara i u tome selu. Prema nekim izvorima, na tom Đakovačkom križnom putu, ubijeno je 200, a po nekima, i do 500 žrtava.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Ured predsjednice RH) Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu: Zapalila svijeće za nevine žrtve Jugoslavenske armije Slika nije dostupna Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: Komemoracije u Jadovnom i kod Jazovke

"Dosad smo saznali za 64 imena žrtava, a obitelji ubijenih pronašle su samo sedam tijela i sahranile ih u obiteljskim grobnicama", rekao je Pero Šola, predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga (HOZ) Jazovka - krilo Đakovo.

Komemoraciju su organizirali HOZ Jazovka i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Đakovo. Predsjednik Šola, istaknuo je da HOZ Jazovka za sada zna za još devet potencijalnih lokacija pogubljenja žrtava s Đakovačkoga križnog puta, a dosad je na području Đakovštine otkriveno 58 grobnica žrtava partizanskog i komunističkog režima na kraju II. svjetskog rata i tijekom poraća. Podsjetio je da u Đakovštini oko tri tisuće žrtava partizanskog i komunističkog režima, te oko 1700 žrtava fašizma.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook