Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ruši se bespravno sagrađeno braniteljsko groblje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz južni dio groblja sv. Roka u Cavtatu, koje je zaštićeno kulturno dobro, počelo je uklanjanje bespravno izgrađenih grobova u organizaciji Građevinske inspekcije i o trošku investitora Enerika Vidaka.

U priopćenju se podsjeća da je prošle godine Općina Konavle prijavila Građevinskoj inspekciji da je privatna osoba počela izgradnju grobnih mjesta uz groblje sv. Roka u Cavtatu te da je i Konzervatorski odjel u Dubrovniku također obavijestio Građevinsku inspekciju da se uz južni zid groblja bespravno gradi.

Pročitajte i ovo Cavtat - 2 Kako je to moguće? Sanacija i gradnja rive u Cavtatu, koji je zaštićena kulturna cjelina, dobila dozvole bez suglasnosti konzervatora Groblje Ostali šokirani Skandal u Sisku! U obiteljskoj grobnici godinama bila pokopana nepoznata žena: ''On mi je bahato odgovorio''

Dodaje se da je Građevinska inspekcija 18. siječnja prošle godine obavila nadzor na katastarskim česticama 44/3 i 44/2 uz samo groblje kada je utvrđeno da investitor Enerik Vidak gradi grobna mjesta uz postojeće zaštićeno groblje. Nakon toga je Građevinska inspekcija 8. veljače 2007. donijela rješenje kojim se investitoru naređuje da sam ukloni bespravno izvedene građevine uz groblje sv. Roka, 12. veljače
prošle godine podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a dan kasnije zahtjev za pokretanje kaznenoga postupka.

Investitor Enerik Vidak žalio se pak na rješenje Inspekcije, ali njegova je žalba odbijena u drugostupanjskom postupku 23. srpnja 2007.

Kako se navodi, u početku inspekcijskoga nadzora investitor je gradio devet grobnih mjesta, a Konzervatorski odjel u Dubrovniku u dopisu od 25. listopada 2007. utvrdio je da je u pripremi gradnja daljnjih devet mjesta iz čega pak, dodaje se, proizlazi da je investitor nakon zabrane nastavio graditi.

U dopisu od 25. listopada prošle godine Konzervatorski odjel u Dubrovniku utvrdio je i da je zemljište podno mauzoleja obitelji Rački djela Ivana Meštrovića pretvoreno u skladište građevinskog materija i otpada.

Nakon toga je Građevinska inspekcija ponovno obavila nadzor i utvrdila da investitor nije izvršio rješenje te je počela pripreme za uklanjanje bespravne gradnje, stoji u priopćenju Ureda glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša, prostornoga uređenja i graditeljstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene