Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sloveniji je neprihvatljiva primjena hrvatske odluke o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu- ZERP na članice Europske unije s 1. siječnja sljedeće godine, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel te dodao da se nada da će se postići dogovor iako u Hrvatskoj još nije sastavljena nova vlada.


O ZERP-u je Rupel govorio u uvodnom dijelu izlaganja koje je bilo posvećeno diplomatskim aktivnostima Ljubljane do kraja ove i sljedeće godine, te odgovarajući na više novinarskih pitanja.

Vezani članci Migranti, ilustracija Pritisak raste, ali policija ne odustaje: Kod Brčkog prekinut lanac krijumčarenja - spriječen prelazak 12 migranata preko Save Gužva na granici, ilustracija Dobro nam došli, susjedi! Hrvatska od sutra za Slovence obojana u zeleno

"Cijelu godinu smo se bavili ZERP-om i o tome dobili izjave europskih dužnosnika kako u vezi s tim ne bi bilo nesporazuma. Naravno da očekujemo da Hrvatska neće primijeniti ZERP na članice Europske unije. Ako bi do toga ipak došlo, to ne bi bila dobra odluka ni za Hrvatsku, ni za naše odnose. Hrvatska bi se našla u velikim teškoćama", rekao je Rupel.

Rupel je odgovarajući na novinarska pitanja vezana uz ZERP rekao da je on za Sloveniju neprihvatljiv zbog neriješenog pitanja granice.

"Ono što Sloveniji smeta to su zemljovidi objavljeni u Zakonu o ZERP-u. Mi nemamo ništa protiv zaštite riba i okoliša u Jadranu, ono što nam smeta je da Hrvatska pokušava prejudicirati graničnu crtu", rekao je Rupel.

Slovenski ministar vanjskih poslova dodao je također da su Slovenija, Italija i Europska unija više puta predlagali rješenje, te rekao da su "izbori u Hrvatskoj završili" pa još ima vremena da dođe do dogovora.

"I u Hrvatskoj ima mnogo pametnih ljudi, dogovor je uvijek moguć. Ponekad se dogovor dođe postigne upravo onda, kada su neprilike najveće", izjavio je Rupel.