Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eufrazijeva bazilika

Rupe, pukotine i žbuka koja otpada: Tko je kriv za propadanje svjetski poznatog spomenika?

Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Što se događa s Eufrazijanom? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/7 >>
Porečka Eufrazijana, znamenita bazilika pod zaštitom Unescoa, nikad nije lošije izgledala. Pukotine, žbuka koja otpada, rupe u zidovima, samo su neka od oštećenja.

Biskupija traži hitnu intervenciju i upire prstom u konzervatore. Oni pak tvrde da biskupija nije podnijela ni zahtjev za obnovu.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Poreču - 2 Snažan vjetar i kiša FOTO/VIDEO Pogledajte timelapse nevremena koje je poharalo Poreč: "Sve je došlo u sekundi, počeli smo panično trčati prema autu" Najprestižnije vinsko natjecanje u Istri - 4 Svjetska atrakcija Poreč domaćin prestižnog natjecanja: "Boja, aroma i okus - tri su komponente koje se moraju savršeno spakirati u jednu čašu"

U atriju su vidljiva napuknuća i rupe u zidovima, a krstionica pokazuje znakove dotrajalosti sa svake strane sa znakovima dotrajalosti.

S vrha crkvenog tornja prošle je godine pao i crkveni križ. Alarm za hitne intervencije je upaljen. Biskupija tvrdi kako konzervatori blokiraju obnovu.

„Znamo za mnoga oštećenja u kompleksu Eufrazijeve bazilike te da je hitno potrebno intervenirati. To govorimo i tražimo već nekoliko godina, spremni i svojim sredstvima obnoviti, ali nam ne dozvoljava Konzervatorski odjel iz Pule. Upoznali smo s tim problemom i Ministarstvo kulture više puta, ali na žalost ništa. Posebno bi voljeli obnoviti zvonik i napuknuća u atriju i krstionici“, poručuju iz Porečko-pulske biskupije.

Takav kompleks treba redovito održavati

Kapilarna vlaga kriva je zbog stanja kompleksa Eufrazijane jer su njeni zidovi građeni ispod razine morske plime. Takav kompleks, tvrde konzervatori treba redovito održavati i obnavljati.

„Kao i svi investitori oni moraju najprije predati zahtjev i adekvatnu dokumentaciju, što nikad nije niti napravljeno“,kaže Lorella Limoncin Toth, pročelnica Konzervatorskog odjela.

Dokumentaciji prethode istražni radovi i stručnjaci na terenu. Ove se godine u projekt uključio i hrvatski restauratorski zavod. Za reviziju dokumentacije ministarstvo je osiguralo i 200 tisuća kuna.

„Od 2013. do 2016. godine ministarstvo je dodijelilo i iznos od cirka tri milijuna kuna za daljnje radove. Oni nikad nisu iskorišteni“, kaže pročelnica.

Sa stanjem kompleksa upoznato je i Ministarstvo kulture. Sa biskupijom, kažu, aktivno surađuju.

„Činjenica je da se na kraju mora napravit jedan konstruktivan i realan plan ne samo sanacije nego i održavanja cijelog kompleksa“, kaže Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture.

Posao nije lagan

Posao nije lagan, zaključuje Trupković, ali je svakako moguć. Žalosno bi bilo da ovako senzacionalan spomenik propada.

Sanacija neće biti jednostavna jer se ne radi samo o jednoj crkvi, već o cijelom kompleks građevina. Prije nego se napravi projektna dokumentacija nemoguće je govoriti o tome koliko će stajati obnova.

Ono što tvrde stručnjaci, primarno je riješiti pitanje sanacija zvonika i krstionice i svih onih statičkih oštećenja koja su nastala tijekom zadnjih godina.

Koliko je ovaj kompleks poznat ne samo nama u Istri već i svijetu, govori podatak da ga u špici sezone posjeti oko 1.000 ljudi na dan, a godišnje više od 100.000 posjetitelja. Zaštićena je od UNESCA i bilo bi neodgovorno da se zbog nedostatka komunikacije, nepoštivanja zakona i pravila ne učini sve kako bi Eufrazijana ostala čitava i za buduće generacije.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene