Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pogonu opet u srijedu

Zbog nabujale Save zaustavljen rad NE Krško, u mrežu se vraća u srijedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju ujutro operateri u nuklearki Krško preventivno su ručno zaustavili njen rad zbog teškoća uzrokovanog visokim vodostajem Save, objavila je nuklearka Krško.

Nuklearka Krško prema predviđanju će opet biti uključena u elektroenergetski sustav Slovenije i Hrvatske u srijedu nakon što je u  danas u 10:58 sati zaustavljen njen rad zbog velikog nanosa lišća i drugih nečistoća koje smanjuju djelotvornost rashladnog sustava sekundarne strane nuklearke. Rijekom Savom hladi se njezin sekundarni krug.

Pročitajte i ovo Policija Nakon očevida Uz Savu pronađeno tijelo: Policija otkrila detalje o muškarcu Potonuo splav Kartel u Beogradu - 6 Bježali da se spase FOTO Ovako danas izgleda splav koja je tonula s 400 ljudi, u panici su skakali u Savu: "Policajac je skočio za djevojkom koja se utapala"

S preventivnim zaustavljanjem nuklearke nije bilo teškoća, a prije njene sinkronizacije potrebno je idućih dana izvršiti preventivne preglede i ukloniti manje nedostatke, rekao je u nedjelju popodne tehnički direktor nuklearke Predrag Širola.

Dodao je kako današnje zaustavljanje rada nuklearke zbog nečistoća koje je donijela narasla rijeka Sava drugo zaustavljanje iz tog razloga u povijesti nuklearke Krško. Prvo se dogodilo u vrijeme jesenskih visokih vodostaja prije sedam godina.

>> Jake padaline u Sloveniji, visoki vodostaji u Hrvatskoj

Širola je rekao da je današnje zaustavljanje nuklearke nepovoljno za elektroenergetske sustave Slovenije i Hrvatske, ali da obje države imaju osigurane rezervne dobavljače struje za takve neočekivane ispade nuklearke.

Kako objašnjavaju u nuklearci Krško. zaustavljanjem su svi sustavi i oprema radili sukladno očekivanjima, a neželjenih utjecaja na okoliš i ljude nije bilo. Nakon analize događaja i pregleda opreme i sustava počet će se s pripremama na ponovno pokretanje nuklearke i s njenom sinkronizacijom s elektroenergetskim sustavom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene