Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju se na služebnu bilješku UNPROFOR-a

RTS: Hrvatski vojnici su bili u Dvoru na dan zločina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dan kada je 8. kolovoza 1995. počinjen zločin nad civilima u Dvoru, u tom mjestu su od ranog prijepodneva bili hrvatski vojnici, javila je u subotu navečer srbijanska državna televizija RTS, pozivajući se na službenu bilješku danskog UNPROFOR-a.

'Pored glavnih vrata leži ranjeni hrvatski vojnik. Doziva pomoć. Hrvatski bolničar koji je pristigao prilazi nama. Mi pokušavamo da mu dobacimo zavoje i morfij. On ih uzima i odlazi', navodi se u Dnevniku danskog bataljuna od 8. kolovoza 1995., u 9 sati i 36 minuta, prenio je RTS.

Dodaje se kako snimka, načinjena 100 metara od škole, u kojoj se dva sata kasnije dogodio masakr, odgovara službenoj vojnoj bilješci, koja objašnjava čiji su vojnici.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

>> Vukčević: Imamo snimku zločina u Dvoru

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da će dnevnik danske postrojbe koja je bila na tom mjestu također pomoći otkrivanju nekih činjenica koje su do sada bile nepoznate.

'Svakako, još uvijek utvrđujemo autentičnost ovih snimaka, i kada definitivno pozitivno odgovore na to da su te snimke prave, bit ćemo zaista veoma blizu počinitelja jednog od najtežih zločina koji se desio u to vrijeme na području bivše Jugoslavije', kazao je.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević potkraj veljače objavio je da je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine došlo do video snimaka koje bi mogle pomoći u otkrivanju počinitelja ratnog zločina nad civilima u Dvoru u kolovozu 1995.

'Mi smo do ovih snimaka došli tijekom našeg boravka u Kopenhagenu 24. i 25. siječnja ove godine. Snimke su vrlo interesantni jer se poklapaju s iskazima saslušanih svjedoka, danskih vojnika, koji su u to vrijeme bili u sastavu danskog bataljuna u Dvoru na Uni', kazao je Vukčević za RTS, dodavši da je u tijeku ispitivanje autentičnosti tih snimaka.

Na prikazanoj snimci vidi se kako vojnici ulaze u Dvor, a datum snimanja odgovara danu kada je zločin počinjen, naveo je tada RTS, dodajući kako su, prema iskazu svjedoka, danskih vojnika, ubojice nosile tamno zelenu uniformu bez oznaka.

Srbijanski tužitelj potkraj siječnja boravio je u Danskoj zajedno s predstavnicima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) radi saslušanja svjedoka u ovom predmetu.

DORH vodi istragu

Sisačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je lani u travnju da policija provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995., ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tada ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba.

Navelo je pritom da je sisačko-moslavačka policija dostavila 6. rujna 2006. izvješće o ratnom zločinu protiv civila. Zločine su, prema saznanjima, počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, koji su prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. ubili bračni par i deset mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koji su ranije dovezeni iz Petrinje.

Također je zatražena pretraga baze podataka Haškog suda u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi odvjetništvu pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja zločina.

Zbog tog zločina lani u travnju istragu je pokrenulo i srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, nakon izjave danskog vojnika o stradanju civila u Dvoru. Danska televizija BT je prošlog proljeća objavila prilog u kojemu je danski vojnik posvjedočio da danski vojnici u sastavu UN-a 1995. nisu reagirali kada je veći broj ljudi 'u maskirnim uniformama', pred njihovim očima ubio mentalno bolesne osobe koje su se skrile od rata u školi u Dvoru. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji zločina. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene