Obavijesti Video Pretražite Navigacija

RS: Udruga logoraša drugog svjetskog rata tužila Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga bivših logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske podnijela je tužbu potiv Republike Hrvatske Europskom sudu za ljudska prava tražeći odštetu za svoje članove koji su rat proveli u zatočeništvu, prenijele su u srijedu banjalučke "Nezavisne novine".

Predsjednik ove udruge, Gojko Knežević, kazao je kako je tužba u Strasbourg poslana u utorak i da je podnesena u ime sedam tisuća i 300 bivših logoraša s područja Bosanske Dubice, Bosanske Gradiške, Prijedora, Bosanskog Novog, Kostajnice i još nekih nekih mjesta.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Aleksandar Vulin Sramotan ispad pred kamerama VIDEO Vulin brutalno izvrijeđao Hrvatsku: "Misle da su kapo, a svi su ustaše. Pitao sam i Gotovinu je li ustaša"

Bivši zatočenici ustaških logora traže da sadašnje vlasti Hrvatske svakom logorašu na ime materijalne odštete plate između 10 i 15 tisuća eura iako Knežević tvrdi kako im glavni cilj nije novac nego "konačno pomirenje".

Također ističe da je RH "jedina država na svijetu koja nije ni počela isplaćivati odštetu žrtvama iz Drugog svjetskog rata".

Tužba protiv Republike Hrvatske, koju u udruzi logoraša s područja sadašnje RS smatraju pravnim sljednikom Nezavisne države Hrvatske (NDH), temelji se na zahtjevu za odštetu "zbog teškog genocida i zločina protiv čovječnosti koji je počinila NDH od 1941. do 1945. godine".

Prema tvrdnjama iz udruge koja je podnijela tužbu, zahtjev za odštetu već je ranije upućen vlastima RH no dobiven je odgovor kako ona nije pravni sljednik NHD nego Socijalističke Republike Hrvatske.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene