Istra se ponovno susreće sa sve većim brojem divljih svinja. S prvim kišama u kolovozu njihov se broj znatno povećao, a time i broj prijavljenih šteta u poljoprivredi. Probleme stvaraju i u prometu.

Galerija


Na cesti su prava opasnost. Od otvorenja lovne sezone u travnju do danas na području Rovinja zabilježeno je čak 19 naleta na divljač. U cijeloj Istri ta se brojka penje na vrtoglavih 367 naleta.

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija Policija uhitila trojicu stranaca u Rovinju koji su snimali obnaženu djecu, jedan od njih koristio kemijsku olovku u kojoj je skrivena kamera Ilustracija Pijani Talijani teturali Rovinjom u kostimima legionara, mladoženja prolaznicima pokazivao svoje "koplje"

"Već nas postaje strah voziti u sumrak, u zoru i po noći zbog izlijetanja divljih svinja. Često ih vidimo, a neki put ne uspijemo ih izbjeći, kao što se meni desilo ovaj put", rekao je Ognjen iz Rovinja.

Lovci imaju odgovor za sve veći broj divljih svinja.

"Mi to tumačimo klimatskim promjenama, mlade divlje svinje kote se prije nego što bi se inače kotile i zato što su se na sjeveru naše županije na sjeveru Istre pojavili i predatori", kaže Franko Udovičić, predsjednik Lovačkog društva Rovinj.

Zajednički je lov u tijeku i lovci se neće povlačiti sve dok se broj divljih svinja ne svede na minimum. U ovoj su ih sezoni odstrijelili 70.

Lovačko društvo već je pripremilo 30.000 kuna za odštetu poljoprivrednicima. Za nalete vozila na divljač još se utvrđuju okolnosti događaja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr