Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ronko najavljuje moguću tužbu protiv države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požeško-slavonski župan Zdravko Ronko dogovorio se s bankama o novim zajmovima pa bi do kraja idućeg tjedna županijski zaposlenici mogli dobiti plaću, rekao je danas Ronko, najavivši da će, ako do 10. listopada Vlada ne održi sjednicu na kojoj će se razriješiti finacijska kriza Županije, tužiti državu za namirenje štete koja po njemu iznosi 287 milijuna kuna.

Župan Ronko je danas poslao i pismo predsjedniku države Stjepanu Mesiću od kojega traži da sazove izvanrednu sjednicu Vlade, koja bi, drži Ronko, u dijelu svoje odgovornosti trebala sudjelovati u rješavanju županijskih problema. 

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

Tada ćemo se, dakako, za zaštitu obratiti i međunarodnim tijelima nadležnima za rad lokalne samouprave, izjavio je.

Ponovio je da je pet mjeseci pokušao dogovoriti s predstavnicima Vlade kako bi se našao izlaz iz nastala stanja, no, kako kaže, "na osam naših žurnih zahtjeva nitko se nije oglasio i prvu priliku dobili smo u emisiji 'Otvoreno' kad sam ja kao župan dobio odgovor".

Ministar Ivan Šuker tada je rekao da možemo "ući u reprogram" i
"krenuti u nove kreditne aranžmane bez obzira na našu veliku
zaduženost". 

- Slijedom toga već sutradan, odnosno u četvrtak ujutro, mi smo stupili u kontakte s bankama koje su nas blokirale i dogovorili
aranžmane za nove kreditne linije odnosno reprogram s uvjetima koji su čak nešto povoljniji nego prijašnji, rekao je Ronko.

Župan je najavio da će u utorak na sjednici Županijskog
poglavarstva i Skupštine biti "verificirana odluka o novom kreditnom zaduženju".

Kako je rekao, o podizanju novoga zajma izvijestio je Ministarstvo financija dajući i "na taj način priliku da Ministarstvo reagira ako
drži da Županija tim potezom čini nedopuštenu radnju".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene