Čak 50-ak ronica ronilačkog kluba "Geronimo" iz Zagreba čistilo je jučer plažu na rijeci Kupi u selu Šišljavić u Karlovačkoj županiji.

Galerija


Ovo je već treća godina uspješne suradnje mjesnog odbora i ronioca. Ronioci su iz Kupe izvukli velike količine otpada: šivaću mašinu, ćupove, staklene i plastične boce, stare metalne grablje, plastične kante.

Vezani članci Vodostaj karlovačkih rijeka u opadanju (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Mirna noć stanovnika uz rijeke Savu, Kupu i Unu, vodostaji u opadanju Vodostaj rijeke Kupe u Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje raste (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Raste vodostaj Save kod Jasenovca, naselje Mlaka odsječeno. Ćorić: "Najgore je prošlo"

"Najveći problem predstavljale su olupine automobila. Kompletna peglica s motorom i akumulatorima te fićo i pol", javio nam je Romeo Ibrišević, suradnik DNEVNIK.hr i ekološki aktivist. 

Mještani Šišljavića kažu da su olupine u rijeci najmanje 40 godina.  

Mještanin Tomislav Lukić je traktorom izvukao olupine na obalu dok je Željko Žeger svojim čamcem prevozio ronioce na pozicije za izvlačenje.

Članovi udruge Zelene stope koji su do sada iz nacionalnih parkova i parkova prirode u akciji "Očistimo Hrvatsku"  izvukli više od 16.000 auto olupina izvukli su i ove te ih odmah odveli na reciklažu.

"Ovakvih situacija  ima još mnogo na našim rijekama, a s obzirom da je ovaj dio Kupe tijekom rata bio područje razgraničenja još uvijek postoji opasnost od zaostalih mina", rekli su ronioci Igor Mašala i Siniša Butigan.