Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rončević: 'NATO-ovi brodovi uvijek će se moći koristiti lukom Lora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Berislav Rončević u Splitu je rekao kako vojnopomorska baza Lora ostaje sjedište Hrvatske ratne mornarice te da neće postati NATO-ova baza, jer pojam NATO baze i ne postoji, np njegovi će se

Kad Hrvatska uđe u NATO, te brodove više ne treba promatrati kao NATO-ove, već kao hrvatske, jer to su brodovi savezničkih zemalja u zaštiti hrvatskih građana i ne bi trebali ulijevati osjećaj straha kod građana, nego osjećaj sigurnosti, rekao je Rončević novinarima.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Splitska luka Slika ljeta Splitska luka puca po šavovima, koliko još može izdržati? "Hitno se treba nešto poduzeti"

Nazočnost brodova prijateljskih, savezničkih zemalja znači i da Hrvatska neće trebati razvijati sve oblike obrambenog sustava, što je dugoročno jeftnije i isplativije, a obrambena sposobnost je mnogo veća, poručio je.

Ministar je na tribini članovima Mladeži HDZ-a poručio kako "NATO nije rat u Iraku niti stradanje hrvatskog vojnika izvan Hrvatske, već članstvo u NATO-u donosi sigurnost zemlje, a time i sigurnost ulaganja".

"Ulazak Hrvatske u NATO najbolja je polica osiguranja zemlje i svih njezinih građana", istaknuo je Rončević.

Na upit treba li prije ulaska u NATO raspisati referendum,
ministar je odgovorio kako Ustav ne sadrži tu obvezu, jer je NATO savez suverenih država pri čemu se suverenost ne gubi i ne prenosi.

Ponovio je kako Hrvatska pozivnicu za članstvo očekuje na idućem summitu NATO-a na proljeće 2008.

Istaknuo je i dobru suradnju Ministarstva obrane i grada Splita
glede Lore. 

U prostorima vojnopomorske baze održava se nastava više
fakulteta Sveučilišta u Splitu, a Ministarstvo je gradu predalo dio zemljišta za izgradnju športske dvorane za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu, rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene