Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević demantirao je u ponedjeljak u Bruxellesu da se Hrvatska već odlučila da stare ruske zrakoplove tipa MIG 21 zamijeni američkim F16.


Informaciju o tome u ponedjeljak je objavio hrvatski dnevni list. 

Vezani članci Ivan Malenica Ministar Malenica: "Imamo situaciju da predsjednik Republike ne želi obavijestiti DSV da ne prihvaća nijednog kandidata" Aleksandar Maršavelski Milanović i Plenković morat će udružiti snage za izbor predsjednika Vrhovnog suda: ''To može biti netko tko je kvalitetno sudio i dokazao se''

- Hrvatska se još nije odlučila o izboru zrakoplova, rekao je Rončević te objasnio kako je došlo do nesporazuma. 

- Novinar jednog našeg dnevnog lista postavio je pitanje jesu li naši piloti vježbali na zrakoplovima F16 u sklopu bilateralne vojne suradnje s Amerikancima. Oni jesu vježbali i odlazit će na vježbe, ne samo s američkim partnerima, nego i sa svim zemljama prijateljima, ali to ne znači da smo se odlučili za tip zrakoplova, rekao je Rončević, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku s ministarskom Trojkom EU-a.

U Bruxellesu su se u ponedjeljak sastanku ministara vanjskih poslova EU-a pridružili i ministri obrane. Osim zajedničkog sastanka, ministri obrane imali su i odvojeni sastanak na kojem su razgovarali o razvoju europske sigurnosne i obrambene politike.

Nakon toga, ministarska Trojka EU-a izvijestila je ministre obrane zemalja kandidata Hrvatske, Turske i Makedonije te Islanda i Norveške, zemalja koje su izvan EU-a, ali su članice NATO-a, o rezultatima toga sastanka.

- Od Trojke EU-a dobili smo informacije o najaktualnijim stvarima u europskoj obrambenoj politici, o stanju u međunarodnim mirovnim misijama te u onim kriznim žarištima u svijetu koji su u posebnom fokusu EU-a, rekao je Rončević dodajući da je on upoznao svoje kolege iz EU-a o tijeku reforme hrvatskog obrambenog sustava.

Rončević je rekao da Hrvatska deklarirala spremnost da pridonose s ukupno do 300 vojnika u 2007. godini za mirovne misije bilo pod vodstvom EU-a, NATO-a ili UN-a.