Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rončeviću četiri, Bačiću dvije godine zatvora

Rončević: Očekivao sam oslobađajuću presudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Berislav Rončević i Ivo Bačić nepravomoćnom presudom proglašeni su krivima na suđenju za aferu kamioni.

Nakon desetomjesečnog suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić proglašeni su krivima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera 'kamioni' Suđenje Rončeviću nastavlja se nakon gotovo tromjesečne stanke Slika nije dostupna Suđenje Rončeviću Vještakinja: Kamioni su preplaćeni za 10,2 milijuna kuna

Bivši ministar Rončević osuđen je na četiri godine zatvora, dok je Bačić, koji nije došao na izricanje presude, osuđen na dvije godine. Dužni su nadoknatiti štetu koju su napravili te vratiti novac koji su stekli zloporabom položaja pri nabavi vojnih kamiona. Osuđeni su da su tada oštetili državni proračun za 10,2 milijuna kuna. U obrazloženju presude stoji kako su, iako su znali da Eurokamion nije ponudio najniže cijene, krenuli su u pregovore s tim ponuđačem.

>> Ni Iveco nije udovoljavao uvjetima MORH-a

>> 'Požurivao me državni tajnik da se ne osramotimo pred NATO-om'

Obrazlažući nepravomoćnu presudu Berislavu Rončeviću i  Ivi Bačiću, sutkinja Jasna Smiljanić je kazala da nositelji političke vlasti trebaju raditi u interesu države i građana, a ne pogodovati tvrtkama i na taj način nanositi štetu državnom proračunu.

'Porezni obveznici očekuju da dužnosnici rade u interesu građana, a ne da kupuju skuplje kamione umjesto jeftinijih koji također udovoljavaju potrebama Oružanih snaga', ustvrdila je sutkinja koja je na zagrebačkom Županijskom sudu vodila postupak.

Tužiteljstvo smatra da je kazna trebala biti veća

Sud je zaključio da počinjenjem ovog kaznenog djela nije dominiralo koristoljublje već svjesno pogodovanje tvrtki, no kako ona nije inkriminirana optužnicom sud se nije bavio pribavljanjem protupravne koristi. Rončevićeva kazna osjetno je veća od Bačićeve zbog odgovornosti koju je imao kao čelnik ministarstva obrane. No, Bačić je poslušno izvršavao njegove naloge, iako je znao da tvrtka s kojom sklapaju posao nije najpovoljnija.

'Porezni obveznici ne plaćaju obnašatelje dužnosti da budu poslušni nego da rade u interesu Hrvatske', zaključila je sutkinja. Obrana i USKOK najavili su žalbu na presudu o kojima će odlučivati Vrhovni sud. I dok obrana tvrdi da je presuda trebala biti oslobađajuća tužiteljstvo smatra da je kazna trebala biti još veća.

Berislav Rončević i dalje misli da nije bilo protupravnosti niti štete 'Osuđujuća kazna je očekivana, ali smatram da su kazne ipak preblage. Sud nije u dovoljnoj mjeri vodio računa da se radi o najviše pozicioniranim državnim dužnosnicima i to u ministarstvu obrane od kojega ovisi vojna i obrambena sigurnost države', kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić.

Rončević je, međutim, izlazeći sa suda izjavio da je očekivao oslobađajuću presudu. 'I dalje mislim da ovdje nije bilo protupravnosti niti štete', rekao je Rončević, dodajući da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti na žalbu. Upitan da prokomentira sudsku odluku da, uz zatvorsku kaznu, vrati i novac za koji je oštećen proračun Rončević je rekao da će poštivati sve pravomoćne sudske odluke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene