Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I to je moguće

Rođen u Vukovaru, a matičar ga upisao kao državljana BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesto rođenja, Vukovar. Državljanstvo, bosanskohercegovačko. I to je moguće u Hrvatskoj. Zbog pogreške matičara 25-godišnji Vukovarac Mirko Bijelić postaje čovjek bez državljanstva.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin potpisan dekret Rusija mami strane državljane da se bore protiv Ukrajine, Putin pripremio povlastice Ilustracija moraju na hitan servis Skupa greška na benzinskoj postaji: Stotine vozača utočilo pogrešno gorivo, auti im se masovno počeli kvariti

'U matičnom uredu su primijetili tu pogrešku i rekli da sam ja državljanin BIH', rekao nam je Vukovarac Mirko Bijelić. Umjesto da isprve svoju pogrešku, Mirku poništavaju domovnicu, putovnicu, osobnu iskaznicu. Upućuju ga na zemlju s kojom nema nikakve veze. 'Ja ne vidim osnove po kojoj oni traže da idem u Bosnu jer nemam prava, jer me tamo nema', objasnio je Bijelić.

U Bosni Mirko ne postoji. Ondje grad Vukovar nema svoju knjigu rođenih. 'Ja ne znam, kad dođe do progona, gdje ću završiti. Na pola savskog mosta između Hrvatske i BIH', upitao se. Mirkovi su roditelji, kao i starija sestra hrvatski državljani. Mirkova je supruga hrvatska državljanka. Preko supruge Mirko bi mogao steći hrvatsko državljanstvo.

'Neću ga zatražiti na taj način. Onda priznajem da sam ja pogriješio, a ne da je administrativna pogreška. Tako da ću ih teretiti na sve sudove da se ispravi greška i da oni priznaju svoju grešku', odlučan je Mirko. Mirkov je slučaj na Upravnome sudu. Ne uspije li u Zagrebu Mirko će hrvatsko državljanstvo tražiti u Strasbourgu. Do tada treba živjeti u Hrvatskoj. Bez valjanih papira Mirko ne smije ni na ulicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene