Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije riječ o samo igricama

Roditelji pozor: Igra li vaše dijete poker na internetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Igra li vaše dijete internetski poker i znate li da bi na taj način moglo razviti trajnu ovisnost o kocki?

Droga, alkohol i cigarete nisu više usamljeni kao ključni problemi ovisnosti među tinejdžerima. Različitih vrsta ovisnosti sve je više, a ovisnici sve su mlađi. Internet sve čini još dostupnijim. Kako im pomoći na radionicama su ovaj vikend učili riječki nastavnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

'Ovisnost o kocki koja je legalna, pozitivna, a i loto se reklamira. A zapravo predstavlja jednu od ovisnosti koja u zadnje vrijeme postaje sve veća, a istraživanja pokazuju da je ona puno teže razrješiva od ovisnosti o duhanu i alkoholu', tvrdi profesorica Kim Anić, voditeljica radionice.

Virtualni gubici često dovode do itekako stvarnoga nasilja, a roditelji često pred problemom zatvaraju oči misleći kako je riječ tek o još jednoj igrici. Svaki od roditelj smatra to se to njemu ne može dogoditi, niti se može dogoditi njegovom djetetu.

Gotovo da nema učenika koji probao alkohol

Do djece, a pogotovo tinejdžera nije lako doprijeti. Mišljenje njihovih vršnjaka važnije im je od mišljenja starijih i iskusnijih, a prihvaćanje određene skupine često se uvjetuje posezanjem za nedopuštenim. 'Za alkohol je to toliko masovna pojava da je u svakom razredu mogu možda dvojicu učenika naći da nisu okusili alkohol', rekla je profesorica Slavica Sučić.

Raste i broj onih koji eksperimentiraju s drogama. A nove droge na tržište dolaze brže nego što njihova imena učitelji uspiju i pohvatati. Alkohol, droga i kocka sve su prisutniji. Treba samo kod mladih otkloniti predrasude da ukazivanjem na nečiju ovisnost izdaju prijateljstvo. Na koji način? Učitelji bi to trebali naučiti upravo na ovakvim radionicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene