Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Igra li vaše dijete internetski poker i znate li da bi na taj način moglo razviti trajnu ovisnost o kocki?


Droga, alkohol i cigarete nisu više usamljeni kao ključni problemi ovisnosti među tinejdžerima. Različitih vrsta ovisnosti sve je više, a ovisnici sve su mlađi. Internet sve čini još dostupnijim. Kako im pomoći na radionicama su ovaj vikend učili riječki nastavnici.

Vezani članci Pali dileri iz Novog Zagreba - 1 Pao dilerski dvojac iz Novog Zagreba: Policija u stanovima pronašla gotovo 13 kilograma marihuane, kokain, MDMA tablete... Slika nije dostupna Hrvatski tinejdžeri među vodećima u Europi po ovisnostima!

'Ovisnost o kocki koja je legalna, pozitivna, a i loto se reklamira. A zapravo predstavlja jednu od ovisnosti koja u zadnje vrijeme postaje sve veća, a istraživanja pokazuju da je ona puno teže razrješiva od ovisnosti o duhanu i alkoholu', tvrdi profesorica Kim Anić, voditeljica radionice.

Virtualni gubici često dovode do itekako stvarnoga nasilja, a roditelji često pred problemom zatvaraju oči misleći kako je riječ tek o još jednoj igrici. Svaki od roditelj smatra to se to njemu ne može dogoditi, niti se može dogoditi njegovom djetetu.

Gotovo da nema učenika koji probao alkohol

Do djece, a pogotovo tinejdžera nije lako doprijeti. Mišljenje njihovih vršnjaka važnije im je od mišljenja starijih i iskusnijih, a prihvaćanje određene skupine često se uvjetuje posezanjem za nedopuštenim. 'Za alkohol je to toliko masovna pojava da je u svakom razredu mogu možda dvojicu učenika naći da nisu okusili alkohol', rekla je profesorica Slavica Sučić.

Raste i broj onih koji eksperimentiraju s drogama. A nove droge na tržište dolaze brže nego što njihova imena učitelji uspiju i pohvatati. Alkohol, droga i kocka sve su prisutniji. Treba samo kod mladih otkloniti predrasude da ukazivanjem na nečiju ovisnost izdaju prijateljstvo. Na koji način? Učitelji bi to trebali naučiti upravo na ovakvim radionicama.