Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Složile su se da gradonačelniku Milanu Bandiću motiv za plaćanje vrtića po dohodovnom cenzusu nije socijalna pravednost već punjenje proračuna


Roditelji su već sedam mjeseci u središtu tkalačke krize. Gradonačelnik je odluku donio sam i bila je ishitrena. Dvjesto i četrsto kuna za jaslice i vrtić prilično su nerealne cijene kazala je Mirela Blažanović iz udruge Roda komentrajući na današnoj konferenciji za medije dvojbe po kojoj će se odluci plaćati vrtići. Članice udruge Roda ogradile su se od prozivki da lobiraju za bilo koju političku opciju. Spomenule su da je postojala radna skupina koja je trebala odrediti kriterije za upis djece u vrtić.

Vezani članci Andro Krstulović Opara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Splitski gradonačelnik: ''Nipošto neću dati ostavku, to su totalne budalaštine'' Paweł Adamowicz (Foto: Simon Krawczyk / AFP) Preminuo gradonačelnik Gdanjska, koji je izboden nožem na dobrotvornom skupu

- Našli smo se dva puta i to je bilo to. Jednom prilikom smo se, iako nismo za to bili oformljeni, dotakli cijene vrtića i zaključili da ona ne bi trebala prelaziti 600 kuna - kazala je Davorka Malenica-Makarović koja je bila u ranoj skupini. Složile su se da gradonačelniku Milanu Bandiću motiv će za plaćanje vrtića po dohodovnom cenzusu nije socijalna pravednost već punjenje proračuna što sada izgleda besmisleno jer ispada da će 60 posto djece imati pravo na besplatan vrtić. Ne namjeravaju više prosvjedovati već će čekati da se situacija riješi. Za "pat poziciju" oko vrtića odgovornima smatraju i gradonačelnika i skupštinsku većinu kojima su pri izglasavanju proračuna pozicije bile bitnije nego djeca.

- Tri su ministarstva donijela odluku bez odluke. To je samo kod nas moguće - rekla je M. Blažanović referirajući se na mišljenja ministarstava obrazovanja, uprave i financija koji su odluku skupštine da jaslice i vrtić koštaju 200 i 400 kuna, proglasili legitimnom, ali je ministarstvo financija poručilo da je se može provoditi nakon što se uskladi s proračunom.