Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše posljedice

RODA: Manji PDV na dječju hranu neće pomoći, promašena je bit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Roditelji u akciji (RODA) upozorila je danas Vladu RH kako će smanjenje PDV na dječju hranu - ali na industrijski konzerviranu i prerađenu 'dječju hranu' - imati lošije posljedice nego što se to isprva čini.

U RODA-i istuču da smanjenje PDV-a na dječju hranu mnogim obiteljima neće pomoći, jer mnoga djeca ne jedu 'industrijsku' dječju hranu (niti je to potrebno).

RODA u priopćenju navodi kako će međustopa PDV-a dovesti do porasta prodaje industrijske 'dječje hrane' u odnosu na svježu hranu, čime će se povećati zarada proizvođača nadomjestaka za majčino mlijeko i njhov budžet za marketing tih nadomjestaka, a što će za posljedicu imati još manje dojenja djece.

Pročitajte i ovo Ilustracija Španjolska odgađa naplatu PDV-a Sprema se štrajk makarona: ''Prije ste mogli dobiti dva paketa tjestenine za jedan euro, a sada...'' Nestala roda Miška - 1 Svi su zabrinuti Potraga za jednogodišnjom Miškom! Za njome najviše tuguje Koka

>> Kosor o proračunu: Što je to dječja hrana? Djeca jedu sve...

Također, industrijska 'dječja hrana' neće pridonijeti zdravlju djece. Udruga podsjeća kako nadomjestci za majčino mlijeko već imaju nultu stopu PDV-a te tako pod trgovačkim nazivom 'dječja hrana' ostaju konzervirane kašice i sokovi, instant čajevi i druga prerađena hrana. 'Ona je zapravo manji dio stvarne dječje hrane - lošiji i skuplji izbor u prehrani djece, a mnoge obitelji uopće je ne upotrebljavaju. Dok je adaptirano mlijeko presudno za život djece koja nisu dojena, ostala industrijska 'dječja hrana' nije', ističe RODA.

RODA: Dječja hrana je dio obiteljske prehrane

Iako međustopa PDV-a dobro zvuči, promašena je bit, a to je značajna i dobrousmjerena pomoć obiteljima s djecom, poručili su iz Udruge RODA Udruga napominje da je prava, zdrava, jednostavna i jeftina dječja hrana prvenstveno majčino mlijeko, a zatim je dječja hrana dio obiteljske prehrane, primjerice: mrkva, jabuka, kruška, krumpir, kukuruzno brašno, riža, proso, piletina, maslinovo ulje i mnoge druge zdrave namirnice. Udruga RODA naglašava i kako se sudjelovanje djeteta u obiteljskoj hrani od prvih dana dohrane (sa šest mjeseci), uz male prilagobe, pokazalo kao najbolji izbor prehrane djeteta.

Napominje i da su proizvođači 'dječje hrane' ujedno i proizvođači nadomjestaka za majčino mlijeko i putem svojeg marketinga s ogromnim budžetima sustavno potkopavaju dojenje. 'Majčino mlijeko je besplatno, daleko najzdravije za svako djete i najbolji izbor za obitelj', navodi se.

Udruga RODA ističe da iako međustopa PDV-a na 'dječju hranu' dobro zvuči, promašena je bit, a to je stvarna, značajna i dobro usmjerena pomoć obiteljima s djecom. Iz udruge su danas članovima Vlade poslali košaru s dječjom hranom, u kojoj su se nalazili voće, povrće i žitarice - kelj, mrkva, koraba, brokula, cvjetača, tikvice, jabuke, banane, krumpir, naranče, mandarine, luk, riža, ječam, palenta, gris, leća, grah i slanutak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene