Ljubo Ćesić Rojs (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Ljubo Ćesić Rojs (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu za 2. srpnja zakazao je ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka Markuševac gradnje d.o.o., građevinske tvrke kojoj je osnivač umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs, na kojem bi se trebali očitovati zastupnici te tvrtke s više od 820.000 kuna utvrđenog duga, ali i Financijska agencija (Fina) kao predlagatelj otvaranja stečaja.


Na prethodno održanim ročištima o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka Fina je dostavila očitovanje te je u cijelosti ostala kod podnesenog prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. Zastupnik Markuševac gradnje d.o.o. očitovao se da ta tvrtka svoju djelatnost, prijevoz rasutog tereta, ne obavlja više od tri godine, da nema zaposlenika, a da od imovine ima samo dva vozila.

Vezani članci Sindikati u 2019. godini Ovo je bila godina sindikata: Srušena mirovinska reforma, održan najdulji štrajk u povijesti Hrvatske... Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković tvrdi: Radi se na dugoročno održivom rješenju za "Đuru Đakovića"

Najnovije sudsko rješenje uslijedilo je nakon prijedloga Fine podnesenog još u studenome 2016., u kojem se navodi da postoje neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju duljem od 120 dana i u ukupnom iznosu od 822.373 kune. U prijedlogu Fine navodi se i kako ta tvrtka ima samo jednog zaposlenog, ali i otvoren račun i oročen novac u jednoj komercijalnoj banci. Osim tih podataka, kako se navodilo, Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke.

Markuševac gradnja d.o.o. osnovana je krajem 2007. s kapitalom od 20.000 kuna, a kao glavni predmet poslovanja navodi se projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevina, ali i savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem te, između ostaloga, promidžba – reklama i propaganda, turističke usluge u nautičkom turizmu, sportska rekreacija i organiziranje koncerata, priredbi, revija, izložbi, festivala, zabavnih igara i slično.

Osnivač je tvrtke umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs i bivši saborski zastupnik HDZ-a, u javnosti zapamćen po izjavi "Tko je jamio, jamio je", a kao direktor naveden je Mladen Pešorda.

Markuševac gradnja i Ljubo Ćesić Rojs spominjali su se i u javnosti 2010., kada je taj umirovljeni general ponovno gradio svoju kuću u Markuševcu koju je nekoliko godina prije toga sam srušio za upravljačem svojeg bagera jer za tu kuću nije imao dozvolu, odnosno potrebnu dokumentaciju. Kako se u medijima tada prenosilo, Rojs je poručivao da mu "dozvole ne trebaju jer je kuću rušio zbog Ive Sanadera" te da je bivši premijer na njega "vršio pritisak i učinio mi veliku štetu". (Hina)