Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorili Slovačko-hrvatski gospodarski forum

'Robna razmjena Hrvatske i Slovačke bilježi pad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj i Slovačkoj nedostaju međusobna izravna ulaganja i vjerujem da upravo projektima od obostrana interesa možemo unaprijediti našu gospodarsku suradnju, rekao je u hrvatski predsjednik Ivo Josipović na Slovačko-hrvatskom gospodarskom forumu, organiziranom u sklopu službenog posjeta hrvatskog predsjednika Bratislavi.

Posljednjih 10 godina naša je robna razmjena kontinuirano rasla, no zadnjih godina zbog recesijskih kretanja bilježimo silazni trend, rekao je Josipović u govoru gospodarstvenicima dviju zemalja kojima se obratio zajedno sa svojim domaćinom, predsjednikom Ivanom Gašparovićem.

Pročitajte i ovo Robert Kalinak i dalje ozbiljno Slovački ministar zdravstva komentirao stanje premijera Fica: "Ostvarena je određena komunikacija" Slovačka policija ispred zgrade u kojoj živi osumnjičenik za napad na premijera Roberta Fica Pokušaj ubojstva Napadača na slovačkog premijera policija dovela u njegov stan: Poznato je što su odnijeli

Analitičari Europske unije procjenjuju da je slovački gospodarski rast u ovoj godini najviši u eurozoni, rekao je Gašparović otvarajući Gospodarski forum. On je rekao da je trgovinska razmjena Slovačke i Hrvatske od 2003. neprestano rasla no 2009. je znatno pala, ali Slovačka se vidljivo oporavlja, rekao je. Dvojica predsjednika izdvojila su kao zanimljiva područja ulaganja energetski sektor, promet robe i usluga i kapitala te turizam.

Iako se eurozona danas suočava s grčkom krizom, Gašparović je izrazio uvjerenost da je Slovačka pridruženjem eurozoni dobila više pozitivnog nego negativnog. Slovačka ulaganja u Hrvatskoj iznose 25 milijuna eura i Gašparović vjeruje da je to daleko ispod mogućnosti. Slovačka je izrazito izvozno orijentirana zemlja, a njezina vlada poduzela je mjere kako bi privukla strana ulaganja: liberalizirala je tržište radne snage, uvela jedinstvenu poreznu stopu od 19 posto, a od 1. siječnja 2009. uvela je euro kao platežno sredstvo.

'Nedostaju međusobna direktna ulaganja', a 'vjerujem da upravo uzajamnim direktnim ulaganjima i suradnjom na projektima od obostrana interesa možemo unaprijediti našu gospodarsku suradnju', rekao je Josipović. Izdvojio je mogućnost povezivanje industrija dviju zemalja, osobito hrvatskih proizvođača autodijelova sa slovačkim partnerima. Istaknuo je tvrtku Končar i projekt niskopodnog tramvaja te luku Rijeka koja bi slovačkim poduzetnicima mogla biti zanimljiva zbog izvoza njihovih automobila.

Također je istaknuo Luku Vukovar koja obavlja prekrcajne poslove te sve više pruža usluge za trgovačke brodove i putničke cruisere. Poslije obraćanja hrvatskim i slovačkim gospodarstvenicima dvojica predsjednika prošetala su središtem Bratislave i time je Josipović završio svoj prvi službeni posjet Slovačkoj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene