Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bradley Freden 5. siječnja u Washington je poslao diplomatsku bilješku o rješavanju otvorenih pitanja između Zagreba i Ljubljane.


Slovenski mediji prenijeli su dijelove diplomatske bilješke koju je 5. siječnja u Washington poslao Bradley Freden, u to vrijeme otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu u Ljubljani, koja se odnosi na već spominjano dogovaranje o preuzimanju zatvorenika iz Guantanama u zamjenu za susret slovenskog premijera Boruta Pahora s američkim predsjednikom Barackom Obamom, ali i na rješavanje otvorenih pitanja između Zagreba i Ljubljane.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija S potvrdom o cijepljenju slobodno u susjednu zemlju, ali za povratak u Hrvatsku treba negativan test Slovenija postrožila prelazak granice - 2 Nakon poboljšanja epidemiološke situacije, od subote nova pravila za ulazak u Sloveniju

Tekst diplomatske bilješke iz serije dokumenata koje je razotkrio WikiLeaks objavio je na svojim internetskim stranicama španjolski El Pais, a u dijelu bilješke koju su prenijeli slovenski mediji navodi se da je u razgovorima Fredena i slovenskog premijera, vođenim 30. prosinca 2009., bilo riječi i o odnosima Ljubljane i Zagreba, pri čemu Freden spominje da je SAD u 2009. godini upotrijebio velik dio diplomatskog kapitala kako bi Sloveniju uvjerio u deblokadu pristupnih pregovora s EU-om i da je Pahor bio optimističan da će slovenski parlament ratificirati arbitražni sporazum.

Rješenje graničnog pitanja je američki interes

Pahor je američkog diplomata, slijedi iz objavljene bilješke, uvjeravao kako će rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom ubrzati integraciju balkanskih država u EU, te regionalnu trgovinu, što je i američki interes. Uz to, uvjeravao ga je u svoje odlične kontakte sa svim liderima na Balkanu i posebnu ulogu Slovenije na tom području. Pahor je izrazio spremnost da podrži tzv. butmirski proces u BiH, a izrazio je i žaljenje zbog "izgubljenog trenutka" za rješenje makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije, nakon što je u Grčkoj u prvi plan došla gospodarska i financijska kriza.

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

>> Amnesty: Pozitivno je da je WikiLeaks oprezniji u objavljivanju

U vezi sa slovenskim prioritetima za 2010. godinu Pahor je, uz ratifikaciju arbitražnog sporazuma, naveo gospodarski oporavak Slovenije i strane investicije, te među ostalim rekao da će se zauzeti i za moguću investiciju Westinghousea u drugi blok nuklearke Krško iako, kako je dodao, za taj posao vlada veliko zanimanje i jedne francuske tvrtke. Pahor je rekao da za Sloveniju među stranim investitorima vlada veliko zanimanje, najavio otvaranje za arapski kapital, te očekivanje da će SAD na planu investicija u Sloveniji konkurirati europskim zemljama, osobito Njemačkoj i Francuskoj. (Hina)