Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slučaj 33-godišnje pacijentice koja je zamalo umrla od posljedica nestručno izvedenog pobačaja, ponukao je liječnike na apel da se takvi zahvati moraju obavljati u ustanovama koje su propisane zakonom. U protivnom rizici su neopisivo veliki!


Do isteka 10. tjedna žena u Hrvatskoj može i zakonski pobaciti u jednoj od tridesetak zakonom određenih zdravstvenih ustanova. No problem nastaje kada se žene, najčešće zbog diskrecije, odluče obratiti privatnim ginekolozima koji ilegalno obavljaju pobačaje. Zbog mogućih komplikacija, koje u privatnim ordinacijama nije moguće riješiti, liječnici upozoravaju da se žene obrate zdravstvenim ustanovama gdje je to i zakonom dopušteno. 

Vezani članci Hrvoje Zekanović Zekanović objavio koliko je zastupnika potpisalo peticiju o zabrani pobačaja: Pogledajte o kome je riječ, među njima je i jedna žena Slika nije dostupna Spolno selektivni pobačaji: Britanske vlasti traže pojašnjenja

Iako podaci između 1993. i 2007. govore da je broj legalnih pobačaja u drastičnom padu - za čak više od 10 tisuća, stručnjaci upozoravaju da se broj pobačaja zapravo nije ni približno smanjio. Većina se radi ilegalno, bez ikakve evidencije. U cijeloj priči šutnja je najveći problem. Žene šute, ginekolozi pobačaj naplaćuju od tisuću do tri tisuće kuna - i tako u krug. Sve dok ne dođe do komplikacija, poput nedavnog ilegalnog pobačaja u Puli, kada je žena gotovo umrla.