Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koračamo naprijed

Europa se ujedinjuje u liječenju rijetkih bolesti!

Liječenje rijetkih bolesti
Liječenje rijetkih bolesti Foto: Getty Images
Liječenje rijetkih bolesti najčešće je dugotrajno i skupocjeno. Niti jedna zemlja na svijetu nema dovoljno znanja kako bi izliječila sve bolesti i stanja. Europa je ipak odlučila stati tome na kraj i pametne glave okupiti na jedno mjesto. Europskim referentnim mrežama ujedinila se u naumu da razmjenjuju znanja i iskustva i tako čine najbolje za pacijente diljem Europe.

 

U Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6-8 posto cjelokupne populacije, a glavni problem nije liječenje, već postavljanje dijagnoze. Kada je ispravna dijagnoza postavljena, uključuje se europski mehanizam koji može omogućiti zdravstveni napredak pacijenta. Evo kako.

Rijetke bolesti najčešće imaju genetsku predispoziciju, mogu se naslijediti ili razviti iz novih genskih mutacija ili kromosomskih abnormalnosti, a ostale rijetke bolesti uzrokovane su infekcijama (bakterijskim ili virusnim), alergijama ili kemijskim i radijacijskim utjecajima.

Takve nesretne okolnosti mogu izrazito nepovoljno utjecati na pacijentovo psihološko stanje pa se na to obraća najviše pozornosti. Naravno, svaki medicinski napredak daje utjehu pacijentu i njihovim obiteljima. Biti svjestan da postoje Europske referentne mreže za teško oboljele velika je utjeha.

Europske referentne mreže (European Reference Networks – ERNs) jesu virtualne mreže za razmjenu znanja među zdravstvenim djelatnicima diljem Europe. Te mreže bolesnicima i liječnicima diljem EU-a omogućuju pristup najboljim ekspertizama, dok posreduju pravodobnoj razmjeni spasonosnog znanja, često bez potrebe za putovanjem u drugu zemlju.

Jedan od najpoznatijih slučajeva izlječenja zahvaljujući ekspertizi stručnjaka diljem Europe jest slučaj dječaka Onnija iz Finske. Onni je bio dio prvog eksperimenta te vrste u Europi jer su se liječnici iz bolnice u Kuopiju odlučili savjetovati s europskom referentnom mrežom za epilepsiju EpiCARE.

Mreža EpiCARE povezuje 28 visokospecijaliziranih zdravstvenih centara u 13 europskih zemalja, od kojih svi imaju ekspertizu za rijetki i kompleksni oblik epilepsije.

Onniju je europska referentna mreža pružila pomoć u liječenju epilepsije i promijenila život nabolje.

Tehnologija je ključna

Važno je napomenuti da sve to ne bi bilo moguće bez tehnologije. Razmjena znanja u ovom programu ne traži dodatne troškove. Barem ne one koji se odnose na putovanja. Sve se rješava digitalno i virtualno, pa su troškovi svedeni na minimum.

Što još trebamo učiniti?

Svako ozdravljenje ili pomoć pacijentu velika je stvar za ujedinjenu Europu. Naravno, još je dug put prema potpunoj primjeni ideje Europskih referentnih mreža. Glavni je izazov spojiti se s nacionalnim nivoom. Bolnice u zemljama koje su pravilno upoznate mogu pacijente upućivati na relevantne referentne mreže te zatim dobiti odgovarajuću skrb.

Sretni slučajevi, poput onog dječaka Onnija iz Finske potvrda su da se krećemo u dobrom smjeru i da građani EU-a mogu očekivati samo napredak.

Sadržaj je napravljen u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj koja u kampanji 'Zajedno za sigurniju EU' želi povećati informiranost o načinima na koje se EU nosi s globalnim izazovima u kojima štiti svoje građane.

Pročitajte i ovo Pobijedite strah od letenja 53 stavke za provjeru ispravnosti Bojite se letenja? Ovo su informacije uz koje ste korak bliže pobjeđivanju straha Slika nije dostupna Novosti za Hrvatsku Šumski požari: Kako se Europa ujedinila u gašenju?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene