Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo ponovno suđenje za 'Riječku banku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Rijeci počela je danas ponovna glavna rasprava u postupku protiv šestero optuženih, koje se tereti da su od 1997. do 2002. bivšu Riječku banku oštetili za oko 97 milijuna dolara.

Suđenje, koje je počelo u travnju 2006., ponavlja se jer je od posljednjeg ročišta prošlo više od dva mjeseca, pa će se ponovna rasprava održati do 15. veljače i nastaviti od 18. do 22. veljače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne žele ga vidjeti Sanader ni u Splitu više nema prijatelja Slika nije dostupna Odlučila se za kazalište Severina: Odlazim s estrade!

Po optužnici, prvooptuženi Eduard Nodilo tereti se za sklapanje štetnih ugovora. Bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić terete se za pomaganje u sklapanju štetnih ugovora, a Štokić i Perožić i za zloporabu položaja i ovlasti.

U početku rasprave svi su se optuženi izjasnili da se ne osjećaju krivima i da optužnicu nije potrebno ponovno čitati.

Sutkinja Ika Šarić pročitala je potom dopis Ministarstva financija, u kojemu se navodi da "slučaj Riječke banke" nije uzrokovao neposrednu štetu za Republiku Hrvatsku.

Sutkinja je navela da su tijekom prve rasprave već svjedočili bivši djelatnici Riječke banke i Hrvatske narodne banke (HNB), bivši članovi Nadzornog odbora banke i drugi te da će tijekom sljedećih dana njihovi prijašnji iskazi u većini biti pročitani.

U nastavku je sutkinja Šarić pročitala iskaze nekoliko svjedoka, među kojima Antuna Jurmana i Marinka Učura.

Jurman je od siječnja 1997. do siječnja 2001. bio član Uprave banke, a svjedočio je da osobno nije bio zadužen za kontrolu računa preko kojih su se obavljale nedozvoljene transakcije te da smatra da bivši predsjednik Uprave banke Ivan Štokić nije znao o tim, nedozvoljenim aktivnostima.

Učur, koji je do ožujka 2002. bio član Nadzornog odbora banke izjasnio se da za nedozvoljene transakcije također nije znao, dok nisu otkriveni u ožujku 2002.

U nastavku rasprave očekuje se da sudski vještak iznese nalaze trećeg vještačenja gubitka te iznošenje obrane optuženih.

Nastavak suđenja u "slučaju Riječke banke" bio je zakazan za studeni prošle godine, ali je tada odgođen zbog bolesti zamjenice županijskoga državnog odvjetnika, koja zastupa optužbu.

Suđenje su produljili i problemi s vještačenjem gubitaka, jer su i prvo i drugo vještačenje proglašeni nevaljanima. Trećim, vještačenjem Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka, koje je završeno u rujnu prošle godine, utvrđen je gubitak od oko 96 milijuna dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene