Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kandidati koalicije PGS-HSS-HSLS u 8. izbornoj jedinici predstavili su izborni program i izbornu listu čiji je nositelj predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš.


Nikola Ivaniš, odgovarajući na novinarsko pitanje o procjeni izbornih rezultata, rekao je kako vjeruje da će u Hrvatski sabor ući prva dva kandidata s liste koalicije PGS-HSS-HSLS u 8. izbornoj jedinici (Ivaniš iz PGS-a i Ivo Zrilić iz HSS-a) te da će raditi na tome da prođe i treći kandidat (Sandro Jurman iz HSLS-a).

Vezani članci Slika nije dostupna Sanader: HDZ ima veću podršku nego što javnost zna Slika nije dostupna Čehok: 'Želimo znati tko nas čeka iza vrata na koja kucamo'

Govoreći o gospodarskom program koalicije, istaknuo je da se on sastoji od tri stupa koji su osnova gospodarskog razvoja Hrvatske.

Prvi je stup obvezno izdvajanje iz državnog proračuna od sedam milijardi kuna na godinu i obnova poljoprivrede kako bi se, rekao je, omogućilo da u Hrvatskoj proizvodimo dovoljno hrane za sebe, turizam i dio Europe.

Drugi je stup daljnji razvitak prehrambene industrije za koju bi
poljoprivreda trebala osigurati dovoljno sirovine, a treći je stup razvitak turizma, koji bi trebao biti najbolja izvozna grana i nuditi najmanje 70 posto prehrambenih proizvoda iz domaće proizvodnje.

Ivaniš je istaknuo kako je vrijeme da sve stranke i politički
konkurenti počnu izbornu utakmicu temeljiti na programima, a ne na tome tko će biti glasniji u kampanji, kako bi građani imali na osnovi čega birati.

Predstavljajući se, kandidati s liste koalicije PGS-HSS-HSLS u 8. izbornoj jedinici istaknuli su da će se zauzimati za to da se u razdoblju od 12 godina nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju zabrani prodaja poljoprivrednog zemljišta, da će se boriti za daljnju decentralizaciju države te za dvostruko pravo glasovanja za nacionalne manjine, tzv. pozitivnu diskriminaciju.

Koalicija će se boriti za veću zastupljenost žena u politici, zaštitu materinstva i održanje obitelji te za očuvanje autohtonih vrijednosti kao što je čakavski dijalekt.

Na upit novinara Nikola Ivaniš je komentirao izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je, kako navode neki mediji, jučer rekao da je u vrhu HDZ-a cijeli niz ljudi koji su misteriozno bogati te da se u dvije godine može obogatitit jedino na kokainu.

Ivaniš je rekao kako je začuđen i konstreniran takvom izjavom
predsjednika SDP-a Milanovića te da bi osobno to rekao samo kad bi imao valjane dokaze. Dodao je kako takve izjave potvrđuju da bi stranke u kampanji trebale više govoriti o programima.