Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po najnovijim rezultatima istraživanja LOTUS 2011./2012. o transparentnosti rada i funkcioniranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, Rijeka je obranila i zadržala titulu najtransparentnijega grada koju je ponijela još 2009.


Novo istraživanje 'LOTUS - lokalna, odgovorna i transparentna uprava i samouprava - 2011./2012.' provedeno je u svih 576 općina, gradova i županija u organizaciji GONG-a i Udruge gradova.

Vezani članci Zapaljene svijeće za sve građane kojima je ovršni zakon uzeo život (Foto: Dnevnik.hr) Ispred riječke Fine zapalili svijeće za žrtve ovršnog zakona: "Doslovno nas se pljačka, dug mi je povećan devet puta" Dario Hrebak (Foto: Dnevnik.hr) Otkrila ju digitalizacija: Građani Bjelovara plaćali račune, a novac završavao u džepu – službenice sa šaltera

>> Znate li koji je grad u Hrvatskoj najtransparentniji?

Ta se istraživanja provode u sklopu projekta 'Zajedno protiv korupcije', financiranog preko IPA programa 2008., uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Rezultati istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu.

Predstavnicima 15 gradova, općina i županija koji su u istraživanju iskazali najvišu razinu transparentnosti rada uručene su nagrade LOTUS, a, kako su objasnili iz Gradske uprave, Rijeka je među gradovima ostvarila najveći broj bodova.

Istraživanje LOTUS usmjereno je prema problemima funkcioniranja lokalnih vlasti s obzirom na informiranje građana i njihovo uključivanje u odlučivanje.

Po podacima iz istraživanja, 70 posto jedinica lokalne uprave i samouprave ne zadovoljava kriterij transparentnosti, 24 posto je transparentno, a samo šest posto ih je izrazito transparentno u svojemu radu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.