Vjeroučitelj Marin Miletić na velikom prosvjedu za obrazovanje u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu poručio je premijeru da su učitelji Liga prvaka. Riječka nadbiskupija ogradila se od njegova nastupa.

Galerija +0 Transparenti na prosvjedu Hrvatska mora bolje (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Riječka nadbiskupija ogradila se od govora vjeroučitelja Marina Miletića koji je održao na velikom prosvjedu za obrazovanje u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. 

Vezani članci Prosvjed radnika Čistoće - 27 VIDEO/FOTO Prijeti li Zagrebu napuljski scenarij? Radnici Čistoće u štrajku do daljnjeg Prosvjed u Peruu VELIKA FOTOGALERIJA Dramatična noć na ulicama Perua: Prosvjednici bacali staklene boce i kamenje, sukobili se s policijom

Vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije Marin Miletić poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da su učitelji Liga prvaka.

"U nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade", rekao je Miletić i aludirao na Plenkoviću izjavu da je u Zagreb doveo Ligu prvaka. Mislio je na kongres Europske pučke stranke.

U priopćenju Riječka nadbiskupija navodi kako se Miletić nije s njima konzultirao te da za istup nije dobio suglasnost.

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Dana 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić, koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) koji vjeroučitelj prima u ime mjesne crkve koja mu povjerava tu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi se samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića, koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata", stoji u priopćenju koje prenosi Informativna katolička agencija

  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju