Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na prosvjed

Riječka nadbiskupija ogradila se od govora vjeroučitelja Marina Miletića: "Nije se konzultirao i nije dobio suglasnost"

Transparenti na prosvjedu Hrvatska mora bolje (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Transparenti na prosvjedu Hrvatska mora bolje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Transparenti na prosvjedu Hrvatska mora bolje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Vjeroučitelj Marin Miletić na velikom prosvjedu za obrazovanje u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu poručio je premijeru da su učitelji Liga prvaka. Riječka nadbiskupija ogradila se od njegova nastupa.

Riječka nadbiskupija ogradila se od govora vjeroučitelja Marina Miletića koji je održao na velikom prosvjedu za obrazovanje u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. 

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

Vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije Marin Miletić poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da su učitelji Liga prvaka.

"U nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade", rekao je Miletić i aludirao na Plenkoviću izjavu da je u Zagreb doveo Ligu prvaka. Mislio je na kongres Europske pučke stranke.

U priopćenju Riječka nadbiskupija navodi kako se Miletić nije s njima konzultirao te da za istup nije dobio suglasnost.

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Dana 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić, koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) koji vjeroučitelj prima u ime mjesne crkve koja mu povjerava tu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi se samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića, koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata", stoji u priopćenju koje prenosi Informativna katolička agencija

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene