Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječki Klinički bolnički centar preko svojih pravnih zastupnika odbio je ponudu za izvansudsku nagodbu za naknadu štete bivšem pacijentu Miroslavu Maškarinu od 13,705.000 kuna zbog trajno narušena zdravlja i radne sposobnosti.


Izvansudsku nagodbu ponudila je KBC-u Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić i to je prva ponuda koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima donesenu prošle godine. 

Vezani članci Ivan Čorkalo s anonimnim izvorom - 1 Dijagnoza: Beba vam neće preživjeti, ali mi vam nećemo pomoći. Činilo se kao jedno horor-iskustvo, ali javlja se sve više žena s potpuno istom pričom! Provjereno - Javljaju se i druge žene koje su kao trudnice prošle istu horor priču u riječkom KBC-u - 5 Stigao je odgovor riječkog KBC-a: ''Interna tijela KBC Rijeka za sada nisu uočila propust od strane liječnika''

Odvjetnica Barić kazala je za Hinu da će sada pričekati očitovanje Državnog odvjetništva u Rijeci, koje provjerava moguće kršenje zakona u slučaju Maškarin te da će nakon
toga pokrenuti sudski postupak.

Odvjetnički ured Poldan-Gatara-Dizdarević u ime riječkog KBC-a u odbijenici navodi da ponudu "ne drže ozbiljnom pretpostavkom za pregovore" te da je zatražena odšteta po zakonskim kriterijima i kriterijima poznate sudske prakse višestruko veća od one koja bi se mogla ostvariti.

Uz to taj ured u dopisu ističe kako je neuobičajeno i
protivno profesionalnoj etici ponuda odvjetnice Ingrid Barić
dostavljena medijima isti dan kad i KBC-u te predstavljena kao pravni kuriozitet.

U odbijenici se ističe da su liječnici KBC-a isključivo kanili pomoći i izliječiti Maškarina te su i pristupili operaciji kako bi spasili život i zdravlje pacijenta. Svaki operativni zahvat je povezan s određenim rizicima i komplikacijama, koje su se pojavile u ovom slučaju, kaže se u odbijenici. 

Navodi i da se "prava i Maškarinovo psihofizičko stanje ne zaštićuje postavljanjem neobjektivnih i nerealnih zahtjeva i njihovim javnim promoviranjem kao pravnih kurioziteta".

Odvjetnica Barić tekst odbijenice ocijenila je vrlo uvrjedljivim te neuobičajeno neugodnim pisanim u cijelosti u negativnu tonu.

Tih 13,705.000 kuna zatraženo je zbog trajno narušene radne
sposobnosti 20-godišnjeg Miroslava Maškarina i invalidnosti uzrokovane komplikacijom pri operaciji vađenja slijepog crijeva laparoskopskom metodom 10. srpnja pri čemu mu je probijena aorta.

Posljedica je bila obilno krvarenje i odumiranje tkiva zbog čega je jedna noga morala biti amputirana, a druga je jedva spašena.