Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vode pogrešnu politiku'

Ribić: U Vladi pojma nemaju o makroekonomiji, eksperimentiraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imamo garnituru na vlasti koja se vrti u krug, spušta i podiže doprinos za zdravstvo. Ta politika nije promišljena unutar vladajuće stranke, a ne funkcionira ni socijalno partnerstvo, istaknuo je Ribić.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je u srijedu da najavljeni rebalans državnog proračuna pokazuje kako u Vladi nemaju pojma o makroekonomiji, već eksperimentiraju i vode potpuno pogrešnu ekonomsku politiku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Imamo garnituru na vlasti koja se vrti u krug, spušta i podiže doprinos za zdravstvo. Ta politika nije promišljena unutar vladajuće stranke, a ne funkcionira ni socijalno partnerstvo, istaknuo je Ribić na konferenciji za novinare. Također je rekao da javne službe, suprotno nekim napisima u medijima, podnose velik teret krize i pad standarda.

Ribić najavio OPĆI ŠTRAJK

Makorekonomist Matija Kroflin izrazio je bojazan da najavljeno ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto neće biti posljednja mjera štednje. Ovo je već peti rebalans u protekle dvije godine, pa je proračunskim korisnicima teško bilo što planirati u takvim uvjetima, rekao je.

Konferencija je održana u novoj sedmerokatnoj zgradi sindikata izgrađenoj, kako je naglasio Ribić, suprotno negativnoj medijskoj kampanji Europapress holdinga, kojem je u predstečajnoj nagodbi oprošteno 14 mlijuna kuna.

Uspjeli smo taj projekt dovršiti vlastitim sredstvima i staviti u funkciju, i nismo u bankrotu, kao što su u Globusu pisali o "Ribićevim dvorima", s ponosom je istaknuo Ribić.

'Projekt je bez mrlja'

Pojasnio je da su u novoj zgradi u Andrašecovoj ulici na tri kata useljeni Sindikat znanosti i Matica hrvatskih sindikata, tri kata bit će u komercijalnoj uporabi te će se na taj način zgrada sama financirati, a planirano je i osnivanje Centra za istraživanje radnih odnosa.

Željeli smo nešto ostaviti u naslijeđe budućim naraštajima, projekt je bez mrlja, zadovoljni smo i sretni, naglasio je Ribić. Upitan je li to u krizno vrijeme bilo potrebno, odgovorio je kako su tom investicijom zaposlili građevinsku operativu i opremili namještajem domaćih proizvođača, odgovorno i štedljivo.

Nije želio precizno odgovoriti kolika je cijena objekta, rekavši da ima ukupnu površinu 2760 četvornih metara, pa se to može izračunati.

Podrška od 92 posto: Za opći štrajk 252.780 članova sindikata

Ribić tvrdi da je zgrada izgrađena ispod tržišne cijene, novcem od sindikalne članarine prikupljenim kroz 20 godina u sindikalnom investicijskom fondu, te da je odluka o izgradnji donesena jednoglasno. Zemljište je kupljeno prije početka krize, projekt je bio zadan i nismo imali velike mogućnost izbora osim graditi, kazao je.

Potpredsjednik Sindikata znanosti Igor Radeka rekao je kako će od zgrade imati višestruku korist podsjetivši da hrvatski sindikati nisu izgradili novu zgradu još od davne 1938. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene