Umjesto plavim Jadranom i dalekim pučinskim otocima, mnoge će Hrvatske koćarice uskoro zaploviti prema rezalištima


Od danas do 2.ožujka , hrvatski ribari mogu se prijaviti u Ministarstvo poljoprivrede, ako žele da se njihov brod uništi u rezalištu, i da potpuno prestanu loviti ribu. Država će im isplatiti naknade. U suradnji sa Europskom unijom, cilj Hrvatske Vlade je smanjiti broj brodova koji love ribu na Jadranu zbog očuvanja ribljeg fonda.

Vezani članci Pripreme za ribarsko natjecanje BIG OM, koje se održava u riječkom akvatoriju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sve je popularniji u Hrvatskoj: "Jednom kad probate, bit ćete ovdje svake godine" Kazne neprestano stižu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kazne neprestano stižu: Dokaz da politika još jednom nadjačava "malog" čovjeka

Umjesto plavim Jadranom i dalekim pučinskim otocima, mnoge će Hrvatske koćarice uskoro zaploviti prema rezalištima. I vlasnicima brodova na splitskoj ribarnici to je top tema.

Država poručuje ribarima da unište svoj ribarski brod, i predaju koncesiju za rad, a ona će im isplatiti naknadu. Boduje se ovisno o veličini i starosti broda.

Poziv malim ribarima da se prijave za Pravilnik o malom obalnom ribolovu

'Osigurali smo pet i pol milijuna eura. Dali smo vrlo jasne kriterije. Govorimo o obeštećenju, odnosno sredstvima od 300 do 500 tisuća eura koje će povući svaki ribar koji izlazi iz ribolova', kaže ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Skupa nafta jede zaradu od ribe, pa će biti zainteresiranih. Za kraj biznisa zainteresirano je, priča se, barem stotinjak ribara, a novca za sada ima za njih 15 - tak. Bodovi će odlučiti.

Postavlja se pitanje koliko će hrvatskih ribarskih brodova zaista završiti u rezalištu i hoće li manji ulov ribe jednostavno poskupjeti njenu cijenu.

Ribari odustaju: 'Batinu smo već dobili, a sada ćemo koristiti fondove koji su minorni u odnosu na štetu'

'Više jednostavno neće biti ni plave ribe, ničega neće biti u izobilju kako je bilo do sada. Doći će da će kilo srdele biti 10 eura, odnosno 70, 80 kuna', smatra jedna građanka.

Koja će brodogradilišta rezati brodove? Pitanje je i odakle ribarima 60- tak tisuća eura za plaćanje uništenja broda. I od čega živjeti poslije?

Mnogi građani su zgroženi. 'To je najbolje sve uništiti pa smo onda sve napravili', kaže jedan.

Svoje ribarice već godinama uništavaju i Talijani. Naši ribari se pitaju hoće li opstati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook