Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće biti predporeza

Ribari: Treba iznjedriti odgovore na Čobankovićeva obećanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar ribarstva Petar Čobanković sastao se sa predstavnicima ribara.

Na sastanku zatvorenom za medije raspravljalo se o konkretnim problemima ribara. Razjasnili su se i nesporazumi oko novih pravilnika koje Hrvatska mora ispoštovati kao buduća članice Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Jadran će ih dugo pamtiti' Ribari najavili najveće prosvjede u povijesti RH, i neće biti mirni Slika nije dostupna Za nastavak dijaloga Koordinacija ribarskih zadruga pozvala Ministarstvo za stol

>> VIDEO: Još jedan hrvatski apsurd

Popunjavanje očevidnika i ispisivanje latinskih imena za ribe, na račun čega se digla velika prašina, za ribare trenutačno nisu najveći problem. Mnogo ih više zabrinjava trend poskupljenja nafte. Ministar Čobanković stoga je predložio da se na gorivo i opremu ne zaračunava PDV.

'On neće u startu toliko opterećivati investiranje u ribarstvu, a u konačnici država će opet ubrati onaj dio i kada se plaća PDV neće biti predporeza', rekao je Čobanković. 'Konkretna pitanja, konkretni odgovori, konkretna obećanja. Želim jednostavno vjerovati da će u daljnjih mjesec ili dva iznjedriti i odgovore ministra shodno njegovim obećanjima', zaključio je Anton Rudan, ribar iz Mošćeničke Drage.

Moraju znati latinske nazive ulovljenih riba

Za svaku od ulovljene ribe ribari moraju znati i njezin latinski naziv. I ulov bilježiti u očevidnik. Tako nalaže Europska unija. 'Digla se bura oko ničega jer uza svaku tu ribu koju oni nazivaju Diplodus anularis ili Sparus aurata ili Merlucius merlucius, lijepo stoji hrvatski naziv', tvrdi Miro Kučić, predsjednik Udruženja ribarstva i riboprerađivača.

No učenje latinskog i ispunjavanje očevidnika, kažu i sami ribari, sitnica je prema problemima koji su ih doslovno bacili na koljena. 'Cijena nafte gore, cijena ribe dole i vrlo, vrlo loše vrijeme koje smo iskusili baš 10, 11 i 12 mjesec na moru', nabrojio je dio problema Romeo Mikičić iz Zadruga Koralj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene