Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasilo se Ministarstvo

Nastavlja se potraga za nestalim ribarima, objavljeni detalji: Angažiran zrakoplov, uključeni i Talijani

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Ivo Ravlic / CROPIX Potraga na moru, ilustracija - 1 Potraga na moru, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potraga na moru, ilustracija - 2 Potraga na moru, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potraga na moru, ilustracija - 3 Potraga na moru, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potraga na moru, ilustracija - 4 Galerija 1/5 >>
Dvojica ribara iz Umaga nestala su u utorak poslijepodne u istarskom akvatoriju te je pokrenuta potraga, koja je u večernjim satima zbog loše vidljivosti i pomorskih uvjeta obustavljena, a nastavljena je u srijedu ujutro.

Prema informacijama iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nakon dojave o nestanku dvojice ribara hrvatskog državljanstva pokrenuta je koordinirana akcija traganja.

O potrazi se jutros oglasilo i Ministarstvo mora.

"Opsežna akcija traganja i spašavanja pokrenuta je slijedom dojave obitelji jednog od dvojice muškaraca, koji su jučer, 2. svibnja, oko 3:30 isplovili u ribanje iz Umaga u smjeru Poreča plastičnom brodicom bijele boje dužine pet do šest metara. Kako se nisu vratili u dogovoreno vrijeme te se naknadno nije uspjelo uspostaviti komunikaciju pozivima na mobilne uređaje, obitelj je dojavu o njihovu nestanku uputila prema MRCC-u Rijeka oko 16 sati, nakon čega je pokrenuta akcija traganja i spašavanja", stoji u objavi na stranici Ministarstva.

"Površinsko pomorsko traganje za nestalima nakon privremene obustave tijekom noći nastavljeno je danas, 3. svibnja, odmah po razdanjivanju, a u koordiniranoj akciji sudjeluju spasilačke brodice i brodovi iz sastava lučkih kapetanija Pula i Rijeka, jedan brod Postaje pomorske i aerodromske policije Pula te jedno plovilo iz sastava Obalne straže RH, iz čijeg je sastava angažiran i zrakoplov tipa Pilatus, koji će se priključiti zračnome traganju", stoji u objavi na stranici Ministarstva.

Pročitajte i ovo Potraga na moru, ilustracija - 3 Nestali u popodnevnim satima U istarskom akvatoriju nestala dvojica ribara: Pokrenuta potraga, ali morala je biti obustavljena do jutra

Uzimajući u obzir smjerove morskih struja, obavijest o nestalim ribarima poslana je i Republici Italiji, odnosno Centru za spašavanje i koordinaciju (MRCC) Roma.

"Odatle su o nestanku dvojice hrvatskih ribara obavijestili postaje talijanske Obalne straže u Veneciji i Trstu, čije pomorske i zračne jedinice od jutros sudjeluju u akciji traganja i spašavanja talijanskim dijelom akvatorija, u koordinaciji MRCC-a Roma", obavljeno je.

"Tijekom jučerašnjeg površinskog traganja u akciji su sudjelovali službenici Lučke kapetanije Pula, postaje pomorske i aerodromske policije Pula i Zadar. Traganju su se pridružili i građani vlastitim brodicama, a koji su angažirani slijedom radijske obavijesti Obalne radio postaje ORP Rijeka-radio, putem koje su jučer u 18:00 sati odaslane SECURITE i PAN-PAN obavijesti prema svim sudionicima u pomorskom prometu u širem području traganja", dodaje se iz Ministarstva.

Traganju su se pridružili i ribari sa svojim brodicama.

"Oni su u utorak oko 10:30 posljednji put viđeni. Vremenski uvjeti na moru jučer nisu bili baš idealni, puhala je jaka bura, a najvjerojatnije zbog velikih valova, velike posude s mrežama poremetile su balans plovila i samu ravnotežu ribarice. Ribari koji su ih jučer uočili posljednji put rekli su da je ribarica visjela u jednu stranu", izjavio je savudrijski ribar Danilo Latin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene