Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić u Bruxellesu

RH podupire susjede koji žele u NATO: 'Članstvo pridonosi stabilizaciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska inoministrica bila je u Bruxellesu na sastanku s kolegama iz ostalih članica NATO saveza. Rekla je kako RH podupire Crnu Goru, Makedoniju i BiH u aspiraciji da postanu članice tog vojnog pakta.

Hrvatska snažno zagovora susjedne zemlje na njihovu putu prema članstvu u NATO-u jer članstvo u tom Savezu pridonosi stabilizaciji cijele regije, izjavila je u srijedu u Bruxellesu prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

>> NATO: Sjever Kosova i dalje nestabilan; Srbi: Želimo objašnjenje Nikolića i Dačića

Ministrica Pusić je sudjelovala na sastanku šefova diplomacija 28 zemalja članica NATO-a, koji je u utorak i srijedu održan u sjedištu Saveza. Jedna od tema bilo je i pitanje proširenja Saveza. U ovom trenutku postoje četiri zemlje aspirantice za članstvo u NATO-u - Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Gruzija.

"Od četiri aspirantice, tri su iz naše regije i tu Hrvatska ima vrlo veliku ulogu jer smatramo da članstvo pridonosi stabilizaciji regije. Mislimo da je Crna Gora spremna, pred Makedonijom stoji jedno pitanje koje nije vezano za same kvalifikacije za članstvo u NATO-u, nego je pitanje odnosa među susjedima (spor oko imena s Grčkom). Bosna i Hercegovina je u fazi kada treba aktivirati plan puta, odnosno napredovanje prema članstvu, što je suspendirano prije nekoliko godina. Nadam se da će u tome biti uspjeha jer je to važno i za Hrvatsku ali i za njezine susjede", rekla je Pusić.

Ministrica je na marginama sastanka u NATO-u imala i dva bilateralna sastanka, s norveškim ministrom vanjskih poslova Espen Barth Eideom i turskim šefom diplomacije Ahmetom Davotogluom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene