Obavijesti Video Pretražite Navigacija

RH otvorila 2 poglavlja, do kraja 2008. moguće otvaranje preostalih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska može ostvariti svoj cilj u pristupnim pregovorima s Europskom unijom i do kraja ove godine otvoriti sva preostala poglavlja, a veliki broj zatvoriti, unatoč činjenici da su u prvoj polovici ove godine otvorena samo četiri poglavlja, a nijedno nije zatvoreno, istaknuto je u Luxembourgu nakon završetka konferencije o pristupanju na kojoj su otvoreni pregovori u dva poglavlja.

Hrvatska je na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u dva poglavlja - Socijalna politika i zapošljavanje i Sloboda kretanja radnika, čime je ukupni broj otvorenih poglavlja narastao na 20. Na prethodnoj konferenciji o pristupanju pod slovenskim predsjedništvom u travnju otvoreni su pregovori također u dva poglavlja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RH otvara jedno ili dva poglavlja pregovora s EU Slika nije dostupna Vijeće EU-a verificiralo mjerila za otvaranje još dva poglavlja

"Možda smo mogli otvoriti i više od četiri, međutim i ova četiri poglavlja osiguravaju nam da svoj put završimo sukladno našem zacrtanom cilju, to jest do kraja mandata ove Komisije. Imamo dovoljno vremena i očekujemo da ćemo tijekom francuskog predsjedništva u drugoj polovici ove godine otvoriti sva preostala i zatvoriti veliki broj poglavlja. Dakle, slovensko predsjedništvo ni na koji način nije usporilo ostvarenje cilja koji smo zacrtali", izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Europska komisija je 2008. u više navrata nazvala "odlučujućom godinom" za hrvatske pristupne pregovore te najavila da se sva poglavlja mogu otvoriti do kraja ove godine i zatvoriti do jeseni sljedeće godine, ako Hrvatska ispuni određeni broj uvjeta, među kojima je predaja mjerila za otvaranje do kraja ovoga mjeseca za još tri preostala poglavlja.

Očekivalo se da će Hrvatska i tijekom slovenskog predsjedništva moći otvoriti veći broj poglavlja. U ovom trenutku, Hrvatska je predala svoja pregovaračka stajališta za još pet poglavlja, čime je ispunila svoj dio obveza za njihovo otvaranje.

Upitan koji su razlozi za sporost i zašto Hrvatska nije otvorila veći broj poglavlja, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je odgovorio da na to utječe cijeli niz razloga i da slovensko predsjedništvo nije imalo odlučujući utjecaj.

"Otvaranje poglavlja odvija se su skladu s postupkom koji je na snazi u EU-u. Taj je postupak tekao onako kako je tekao, on ovisi o cijelom nizu razloga, o spremnosti zemlje kandidatkinje, o ispunjavanju mjerila. Slovenija želi da pristupni pregovori s Hrvatskom budu što uspješniji, ali ona nema odlučujući utjecaj", rekao je Rupel.

"Brzina pregovora ovisi o Hrvatskoj. Ne vidim nijednu zemlju koja bi ometala ili na neki način usporavala brzinu pristupa Hrvatske. Odluka o članstvu je već donijeta", rekao je Rupel.

Upitan kada će biti otvoreni pregovori u poglavlju Ribarstvo, o kojem Vijeće EU-a zbog blokade Slovenije još razmatra izviešće o screeningu, Rupel je rekao da je Europska komisija uključena u razgovore s Hrvatskom i Slovenijom kako bi se riješilo pitanje komercijalnog ribarenja u skladu sa bilateralnim Sporazumom o pograničnoj suradnji (SOPS).

Ministar Jandroković je rekao da je to "jedino poglavlje koje je još uvijek blokirano", ali je izrazio uvjerenost da će ubrzo biti otvoreno.

Rupel je rekao da Hrvatska dobro napreduje u pristupnom procesu, uspoređujući njezin put s Turskom koja je dosad otvorila znatno manji broj poglavlja. Dodao je da je čuo primjedbe od turskih dužnosnika prema kojima je Hrvatska "privilegirana".

Glavni direktor u Općoj upravi za proširenje Michael Leigh je istaknuo da Hrvatska dobro napreduje te je izrazio nadu da će ona otvoriti sva poglavlja do kraja ove godine, a dobar dio njih i zatvoriti.

Hrvatsko pristupanje Europskoj uniji neće usporiti ni neuspjeh referenduma u Irskoj o Lisabonskom ugovoru, koji treba zamijeniti Ugovor iz Nice, dizajniran za 27 zemalja članica.

"Nisam prorok, ali mislim da tehnički i pravno nemaju veze ratificiranje Ugovora i pristup Hrvatske. Što se tiče ulaska Hrvatske u EU, nadam se da bi to moglo biti 2009. ili 2010. godine, ali to će ovisiti o puno stvari, ponajviše o Hrvatskoj", rekao je Rupel, odgovarajući na pitanje može li EU jamčiti da poteškoće s ratifikacijom Lisabonskog ugovora neće usporiti hrvatski pristup.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene