Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska i Slovenija su prihvaćanjem pregovaračkog okvira na temelju kojeg Zagreb vodi pregovore s EU-om pristali na mirno rješavanje sporova u skladu s Poveljom UN-a, izjavio je u Strasbourgu povjerenik za proširenje Olli Rehn.


Komisija se u svojim naporima na rješavanju bilateralnog graničnog prijepora oslanja na pregovarački okvir, 'koji je temelj hrvatskog pristupnog procesa i koji su prihvatili Hrvatske i sve zemlje članice, uključujući i Sloveniju. Usvajanjem pregovaračkog okvira, i Hrvatska i Slovenija prihvatile su da će rješavati bilo kakav granični prijepor sukladno načelu mirnog rješavanja sporova u skladu s Poveljom UN-a', rekao je povjerenik Rehn u Europskom parlamentu, koji je raspravljao o rezoluciji o napretku Hrvatske.

Vezani članci Policija u Sloveniji, ilustracija (Foto: AFP) U Sloveniji uhićen mladić koji je planirao pucnjavu u srednjoj školi, oružje nabavio iz SAD-a: "S time se naša policija do sada nije susretala" Oružje, ilustracija Slovenska policija zaustavila streljački pohod: Srednjoškolcu oružje iz SAD-a trebalo stići u mikrovalnoj pećnici?

Rehn je citirao Povelju UN-a prema kojoj strane u nekom prijeporu trebaju tražiti rješenje kroz pregovore, medijaciju, pomirenje, arbitražu, sudsko rješenje ili na neki drugi miroljubivi način po izboru tih strana. Iz toga slijedi da 'strane mogu izabrati bilo koju od tih metoda, a inicijativa Europske komisije nesumnjivo je jedna od njih. Bilo koja metodu odaberu moraju se međusobno dogovoriti. Iskreno želim da do toga dođe što prije', rekao je Rehn.

>> 'Slovenija nije spremna ni na Haag ni na deblokadu'

Rehn je u siječnju predložio da se u rješavanje graničnog prijepora, zbog kojeg Slovenija blokira hrvatske pristupne pregovore, uključi posrednička skupina pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, a prijedlog su načelno prihvatile i Slovenija i Hrvatska. Rehn je istaknuo kako 'iskreno vjeruje da je još uvijek moguće da Hrvatska ispuni ambiciozni cilj završetka pregovora do kraja ove godine pod uvjetom da pristupni pregovori budu ubrzo nastavljeni. Stoga potičem obje zemlje da se što prije dogovore o rješavanju graničnog pitanja kako bi se bez odgode odblokirao hrvatski pristupni proces'.