Obavijesti Pretražite Navigacija
Drugi dio istraživanja Crobarometar

Ekskluzivno: HDZ nakon šest mjeseci ponovno raste, SDP ''zacementirao'' potporu

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 4 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 4 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 2 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 2 +0 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 1 Galerija
HDZ je rekonstrukcijom zaustavio pad potpore birača i u kolovozu bilježi rast. SDP i ostale stranke su bez većeg rasta ili pada potpore birača.

Što građani misle o političkim strankama, pokazuju rezultati Crobarometra, redovitog istraživanja agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV. Važno je napomenuti da istraživanje obuhvaća razdoblje afera i ostavki, ali ne i sam čin rekonstrukcije Vlade koji se dogodio kada je istraživanje već bilo pri kraju.

HDZ zaustavio pad, SDP ''zacementirao'' potporu

Pročitajte i ovo Sabor Promjene saborskih odbora Prihvaćen amandman HDZ-a na zakon koji uređuje međudržavna posvajanja Crobarometar - ožujak, prvi dio - 2 Veliko istraživanje Crobarometar: Kome je naštetila saga oko Vrhovnog suda? Hoće li birači kazniti vladajuće zbog problema s cjepivom?

HDZ je nakon šest mjeseci nema pada. U kolovozu, nakon rekonstrukcije Vlade, stranka prvi put bilježi rast potpore, sada su na 27,4 posto (24,2 posto u srpnju). SDP je i dalje svojevrsnoj „političkoj renesansi“, nisu se približili HDZ-u, ali stabilni su s potporom petine birača, točnije njih 21 posto (21,4 posto u srpnju).

Lista Mislava Kolakušića je treća, ali i ovaj mjesec s manjom potporom, može računati na 6,1 posto (6,7 posto u srpnju). Unutar izbornog praga je, također s manjom potporom u odnosu na mjesec prije, MOST sa 6 posto potpore (5 posto u srpnju).

Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 1

Stranke koje za vlast trebaju HDZ i SDP

Na petom se mjestu, iz mjeseca u mjesec, izmjenjuju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića i HSS Kreše Beljaka. U kolovozu peti izbor birača je Bandić Milan 365 - Stranka i rada i solidarnosti s potporom od 4 posto (3,6 posto u srpnju). Živi zid ili ono što je od njega ostalo ima potporu od 3,6 posto ispitanika (3,2 posto u srpnju). HSU je na 2,5 posto (0,9 posto u srpnju), a HSS na 2,2 posto potpore (3,4 posto u srpnju).

Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 4

IDS je na 2,2 posto (1,8 posto u srpnju). Stranka Pametno mjesec završava s potporom od 1,9 posto (2,4 posto u srpnju), Pernarova stranka je na 1,9 posto (3,1 posto u srpnju), a Hrast na 1,8 posto (1,6 posto u srpnju). HNS kao manjinski partner HDZ-a je na 1,7 posto potpore (0,8 posto u srpnju). Neovisni za Hrvatsku imaju potporu od 1,5 posto (2 posto u srpnju), a stranka Promijenimo Hrvatsku je kolovoz završila s potporom od 1,4 posto (1,2 u srpnju). Tu su još i Abeceda demokracije s 1,3 posto i Zelena lista s 1,1 posto (1,4 posto u srpnju), dok je START sada s potporom od 1 posto (0,6 posto u srpnju). Stranke koje bilježe manje od 1 posto potpore birača zajedno osvajaju 3,8 posto, a neodlučnih birača je 7,4 posto.

Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 2

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene