Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi dio istraživanja Crobarometar

Ekskluzivno: HDZ nakon šest mjeseci ponovno raste, SDP ''zacementirao'' potporu

Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3
Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3
Aktualno Galerija Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 4 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 4 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 2 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 2 +0 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
HDZ je rekonstrukcijom zaustavio pad potpore birača i u kolovozu bilježi rast. SDP i ostale stranke su bez većeg rasta ili pada potpore birača.

Što građani misle o političkim strankama, pokazuju rezultati Crobarometra, redovitog istraživanja agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV. Važno je napomenuti da istraživanje obuhvaća razdoblje afera i ostavki, ali ne i sam čin rekonstrukcije Vlade koji se dogodio kada je istraživanje već bilo pri kraju.

HDZ zaustavio pad, SDP ''zacementirao'' potporu

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024. HDZ i DP dogovorili parlamentarnu većinu i strukturu buduće Vlade Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

HDZ je nakon šest mjeseci nema pada. U kolovozu, nakon rekonstrukcije Vlade, stranka prvi put bilježi rast potpore, sada su na 27,4 posto (24,2 posto u srpnju). SDP je i dalje svojevrsnoj „političkoj renesansi“, nisu se približili HDZ-u, ali stabilni su s potporom petine birača, točnije njih 21 posto (21,4 posto u srpnju).

Lista Mislava Kolakušića je treća, ali i ovaj mjesec s manjom potporom, može računati na 6,1 posto (6,7 posto u srpnju). Unutar izbornog praga je, također s manjom potporom u odnosu na mjesec prije, MOST sa 6 posto potpore (5 posto u srpnju).

Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 1

Stranke koje za vlast trebaju HDZ i SDP

Na petom se mjestu, iz mjeseca u mjesec, izmjenjuju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića i HSS Kreše Beljaka. U kolovozu peti izbor birača je Bandić Milan 365 - Stranka i rada i solidarnosti s potporom od 4 posto (3,6 posto u srpnju). Živi zid ili ono što je od njega ostalo ima potporu od 3,6 posto ispitanika (3,2 posto u srpnju). HSU je na 2,5 posto (0,9 posto u srpnju), a HSS na 2,2 posto potpore (3,4 posto u srpnju).

Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 4

IDS je na 2,2 posto (1,8 posto u srpnju). Stranka Pametno mjesec završava s potporom od 1,9 posto (2,4 posto u srpnju), Pernarova stranka je na 1,9 posto (3,1 posto u srpnju), a Hrast na 1,8 posto (1,6 posto u srpnju). HNS kao manjinski partner HDZ-a je na 1,7 posto potpore (0,8 posto u srpnju). Neovisni za Hrvatsku imaju potporu od 1,5 posto (2 posto u srpnju), a stranka Promijenimo Hrvatsku je kolovoz završila s potporom od 1,4 posto (1,2 u srpnju). Tu su još i Abeceda demokracije s 1,3 posto i Zelena lista s 1,1 posto (1,4 posto u srpnju), dok je START sada s potporom od 1 posto (0,6 posto u srpnju). Stranke koje bilježe manje od 1 posto potpore birača zajedno osvajaju 3,8 posto, a neodlučnih birača je 7,4 posto.

Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Dnevnik.hr) - 2

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene