Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvredljivo pismo

Restorateri uz Bajsa: 'ZAMP dobiva veliku količinu novca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bura oko akcijskog plana ministra turizma, Damira Bajsa nikako da se stiša. Nakon estradnih umjetnika, oglasila se i Udruga hrvatskih restoratera. Slažu se s ministrom i smatraju da se autorska prava trebaju smanjiti. Dok Bajs smatra da će to uveliko pomoći našem turizmu, izvođači i ZAMP govore kako je to samo jedan od očajnih poteza jer odgovorni ne znaju kako privući turiste.

Udruga hrvatskih restoratera je jednoglasna - neka se smanje autorska prava! Za ZAMP se, tvrde, ionako izdvaja velika količina novca. 'Našim novcem se zarađuje dodatni kapital, a gospodi muzičarima, koji izvode glazbu, uglavnom jedan broja glazbenika dobiva uredno tantijeme, dok ostatak, to je Alka Vuica potvrdila, tamo dobiva neku siću', rekao je Miroslav Folnegović, predsjednik udruge hrvatskih restoranata.

Pročitajte i ovo Ilustracija 15.000 eura odštete Hrvatska izgubila spor u Strasbourgu: Zatvorenika pretukli policajci, držali ga u gumenjari, vezali ga lisicama i remenjem Slika nije dostupna Povreda autorskih prava Hrvat tuži Lufthansu, traži i do 30 milijuna eura

'Za čitav taj katalog od 800 pjesama, ja sam dobila naknadu za autorska prava 44 tisuće kn. Ako to podijelimo na 800 pjesama, znači da sam po pjesmi dobila 50 kn', rekla je pjevačica Alka Vuica. Folnegovića je najviše zasmetalo pismo koje su dobili svi hrvatski izvođači. 'Ovako kaže - do tada molimo vas da ne potpisujete ugovor za nastup na predizbornim skupovima za HDZ I HSS, čiji je ministar izravno odgovoran za ovaj prijedlog', rekao je Folnegović

>> Svjetski glazbenici protiv Bajsovog plana za spas turizma

'Pa to su stranke koje su iznjedrile ovaj zakon, koji nama ugrožava egzistenciju. Pa što bi trebali ih podržati?', pita Husein Hasanefendić Hus iz Hrvatske glazbene unije. No, tu uvredama nije kraj. 'Gospoda su jako uvrijedili turističke djelatnike i ugostitelje, jer su napisali - dok su oni u vrijeme rata svirali humanitarne koncerte, mi smo kupovali firme i hotele. Ne, gospodo! Mi smo bili na ratištu i vodili smo bitku za ovu zemlju', dodao je Folnegović.

'Za to vrijeme neki su konobari postajali vlasnici hotela. I sad se voze u skupim autima, imaju vile i žele spasiti sezonu tako da uzmu nama', kaže Hus. Unatoč teškoj situaciji, izvođači i ZAMP ne vjeruju da će se akcijski plan ostvariti. 'Morat će nas jednostavno ugušiti, ubit ili odustati od tog suludog plana', kaže Hus. Za neke sulud, a za druge pametan potez - akcijski plan spašavanja turizma, izgleda, na kraju se najmanje tiče onih najbitnijih - turista.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene