Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reportaža magazina provjereno o Marku Čalasanu, makedonskom dječaku koji je sa samo devet godina postao Microsofteov zaposlenik, emitirana je na CNN-u u sklopu emisije CNN World View.


Priča reporterke Ane Blažević koja je prepoznata od strane uredništva CNN-a govori o najmlađem Microsoftovom zaposleniku, Marku Čalasanu, s kojim je prije nekoliko mjeseci u Makedoniji razgovarala ekipa Nove TV. Kako izgleda jedan dan s ovim malim genijalcem te kako provodi vrijeme u svom laboratoriju, gledatelji magazina 'Provjereno' su imali priliku vidjeti prije nekoliko mjeseci.

Pogledajte reportažu koju je emitirao CNN

Vezani članci Krematorij - 2 Ono na što mi ne želimo ni pomišljati, njima je svakodnevica: "Kad dođu mlađi ljudi, bebe, prijatelji... to ostaje za cijeli život" Slika nije dostupna Repotaža 'Provjerenog' na CNN-u

'U sklopu profesionalnog usavršavanja na kojem sam bila u Americi bio je organiziran i posjet CNN Internationalu gdje su svi polaznici dobili upute kako postati njihov suradnik. Ovo je prvi put da sam im poslala jedan od svojih priloga i jako me razveselila reakcija urednika emisije koji je istaknuo da mu je ovo jedan od najdražih priloga koji je dobio pripremajući iduću emisiju. Time je zapravo pohvalio rad Provjerenog i kvalitetu koju sa svakim kadrom, intervjuom, konačno i prilogom, pokušavamo podići na višu razinu. Nije mala stvar kada na ovaj način naš rad komentira jedna svjetska medijska kuća. Zato se ostali kolege i ja radujemo nastavku suradnje sa CNN-om, jer im mi imamo još puno toga za pokazati', izjavila je novinarka Nove TV Ana Blažević.

Marko Čalasan najmlađi je Microsoftov inženjer na svijetu. Kad ne drži online predavanja i ne popravlja mrežne sustave, radi isto što i njegovi vršnjaci, živi život djeteta. Inače održava mrežne sustave i servere, a stručni engleski jezik ima u malom prstu. Ljubav između njega i ekrana se dogodila na prvi pogled. Osnovne zadaće na računalu počeo je izvoditi sa 3 i pol godine, a još je ranije, prema svjedočenju svojih roditelja, naučio koristiti se tipkovnicom i pisati.

Iako je odlukom makedonskog ministarstva obrazovanja oslobođen pohađanja škole, Marko voli prisustvovati nastavi. Ide u četvrti razred i omiljeni predmeti su mu likovni, tjelesni i glazbeni odgoj te matematika. Nakon nastave on hita u svoj laboratorij, opremljen s dvadesetak kompjutera, koje mu je kupila makedonska vlada. Tu se priprema za ispite, podučava djecu i priprema online predavanja, svoju pravu strast.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju