Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kontroverzni poduzetnik i dugogodišnji nogometni djelatnik Reno Sinovčić i ostalih sedam uhićenih nalaze se u istražnom zatvoru u Remetincu. Zagrebački županijski sud prihvatio je zahtjev USKOK-a i odredio im jednomjesečni istražni zatvor.


Reno Sinovčić je osumnjičen za predstečajnu pljačku, a s ostalima je, tvrdi USKOK, prouzročio štetu od čak 130 milijuna kuna. To se sve događalo u vrijeme mandata ministra financija Slavka Linića i njegova pomoćnika Branka Šegona. Ključno je pitanje kako je moguće da nitko nije primijetio nepravilnosti i da je nagodba prošla jer, radi se u osnovi, o funkcioniranju pravne države.

Vezani članci Glasanje zatvorenika u Remetincu Kad zatvorenici biraju: Da kriminalci odlučuju Vlada bi izgledala drukčije uz iznenađenje pri vrhu, a Bandić bi bio faktor Slika nije dostupna Odluka suda - Milan Bandić ostaje u zatvoru

Glavni slučaj  za koji se Sinovčić tereti je predstečajna nagodba njegove tvrtke VOX. USKOK tvrdi da je proizvodio fiktivne račune, fiktivne vjerovnike i fiktivna dugovanja, sve kako bi smanjio stvari dug i kako ne bi platio svoje stvarne dugove stvarnim vjerovnicima. S druge strane, ista ta predstečajna nagodba je prošla iako je imala tri kontrole, uključujući i Ministarstvo financija.

Naime, svaka predstečajna nagodba ima tri kontrole; revizor poduzeća, FINA i na kraju sud. Svi su zaključili kako u Sinovčićevim papirima nema ništa sporno. Pitanje je jesu li u minstarstvima i USKOK-u imali iste dokumente i čitali iste zakone jer nemoguće je da imaju dijametralno suprotno mišljenje o tome.

Drugi sporan slučaj koji se Sinovčiću stavlja na teret je privatizacija NK Zadar. Postao je vlasnik 33 posto dionica na ime dugovarnja. Tu je privatizaciju ovjerio svojim potpisom sadašnji ministar finanacija Boris Lalovac, koji je imao primjedbe i proslijedio ih DORH-u i USKOK-u, ali je ipak stavio svoj potpis. Moguća uloga Slavka Linića i Stanka Šegona je ključ.

Sinovčić ide u pritvor, sud odbio jamčevinu od 10 milijuna kuna!

Sinovčić je poznata, javna osoba u Zadru. No, osim njegova uhićenja više se komentira uhićenje šefice porezne uprave u Zadru, Stoje Mučaj. Ona je bila mjesecima u otvorenom sukobu sa Sinovčićem, a sada je završila u Remetincu jer mu je, navodno, pomagala.

USKOK tvrdi da je odgađala naplatu Sinovčićevog poreznog duga, a upravo je to otvorilo put ka predstečajnog nagodbi. Ona pak ponavlja da je nevina te da je o svemu obaviještavala svoje nadređene, Slavka Linića i Stanka Šegona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook