Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rektorski zbor je na sastanku održanom u Rijeci ocijenio kako se državna matura može i treba koristiti u selekciji za upise u visoko obrazovanje, s tim da visokoškolske ustanove mogu provjeravati i specifična znanja, a važan kriterij za upis na studij uz položenu državnu maturu treba biti i prosjek svih ocjena tijekom srednjoškolskog obrazovanja.


Zbor od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa očekuje žurno donošenje Pravilnika o polaganju državne mature, kao standardiziranog sustava završnih ispita četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, kako bi svim učenicima, nastavnicima i javnosti bilo sasvim razjašnjeno što će se i kako polagati na državnoj maturi, kaže se u priopćenju nakon jučer održanog sastanka.

Vezani članci Školski dnevnik (Foto: Dnevnik.hr) Odzvonilo "štancanju" odlikaša? Ministarstvo obrazovanja mijenja pravilnik o ocjenjivanju Slika nije dostupna Primorac: 'Položena državna matura znači izravan upis na fakultet'

Zbor očekuje da će rezultati tih ispita biti valjani, pouzdani i
objektivni pokazatelji stečenih znanja i vještina, da će se državnom maturom osigurati transparentost i usporedivost rezultata, kvalifikacija i srednjoškolskih svjedodžbi kao i da će se osigurati bolja pripremljenost učenika za nastavak visokoškolskog obrazovanja.

U ožujku 2008. na prijedlog Rektorskog zbora će s izdati publikacija koja će javnost detaljno informirati o novim uvjetima za upis na pojedince studije, stoji među ostalim u priopćenju.