Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Reiner: "Novo Rebro" s medicinskom opremom od 30 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijentima Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb od idućeg bi mjeseca na raspolaganju trebala biti najmodernija medicinska oprema vrijedna 30 milijuna eura te novosagrađeni i moderno uređeni prostori hitnog prijama i stacionarnog smještaja pojedinih klinika, nova zgrada poliklinike i dnevne bolnice, te operacijski blok s 36 novih operacijskih sala.

Ravnatelj KBC-a akademik Željko Reiner ističe da će dovršetak prve faze tzv. novog Rebra bolesnicima i medicinskom osoblju, kao i studentima Medicinskog fakulteta koji se tamo obrazuju, omogućiti daleko bolje uvjete liječenja i rada, a KBC-u natjecanje za međunarodnu akreditaciju bolnice.

Pročitajte i ovo KBC Sestre milosrdnice Projekt obnove Zagrebačka bolnica ruši dimnjak i ogradu, objavljeni detalji Slika nije dostupna U vrijednosti 160 milijuna kuna Kosor otvorila i prošetala novoizgrađenim dijelovima KBC-a Rebro

KBC, odnosno Rebro je najveća hrvatska bolnica u kojoj radi 750 liječnika, među kojima i najpoznatija imena hrvatske medicine. Kroz bolničke poliklinike godišnje prođe milijun pacijenata iz cijele Hrvatske. Lani se tu liječilo 60.000 bolesnika, a obavljeno je 25.000 operacija.

Novi kapaciteti omogućit će liječenje većeg broja bolesnika i
zapošljavanje novog medicinskog kadra. "Do kraja godine bit će zaposleno 80-ak liječnika specijalizanata, ali i viših medicinskih sestara te onih sa srednjom stručnom spremom", rekao je Reiner.

Izgradnja tzv. novog Rebra počela je 2003. a zajam od 7,3 milijuna eura za izgradnju četiri objekta odobrila je bivša Vlada Ivice Račana.

Kako je taj novac bio dovoljan samo za građevinske radove na novim objektima, Vlada Ive Sanadera odobrila je dodatni zajam od 573 milijuna kuna za nabavu potrebne opreme i drugu fazu uređenja bolnice, koja će trajati još dvije do tri godine.

Rebro će tako u Centru za radioterapiju po prvi puta imati linearni akcelerator i CT simulator potreban za zračenje onkoloških bolesnika, pa bolesnici više neće morati na zračenje u Kliniku u Petrovoj, ističe Reiner.

Na 13.000 četvornih metara proteže se operacijski blok od 36 najsuvremenije opremljenih operacijski dvorana, što je deset dvorana više nego ranije.

"Time će se znatno poboljšati protočna moć kirurških struka,
ponajprije na Rebru, a bolje uvjete za rad dobit će i neke klinike koje će se preseliti sa Šalate", kaže Reiner.

Kvalitetnija skrb o kirurškim bolesnicima bit će zaokružena kada se urede prostori za postoperacijsku intenzivnu skrb u sadašnjim starim operacijskim dvoranama. To nije bilo predviđeno u prvotnom projektu, pa će biti napravljeno u drugoj fazi uređenja bolnice.

U zgradi poliklinike i dnevne bolnice bit će specijalističke
ordinacije klinika za unutarnje bolesti, kirurgiju i bolesti srca, kao i cjelokupna rendgenska i endoskopska dijagnostika.

U sklopu dnevne bolnice bit će i operacijske dvorane za male kirurške zahvate nakon kojih će pacijenti moći istoga dana otići kući. U tom je dijelu i novi odjel hemodijalize koji je dosad radio u neprihvatljivim uvjetima.

"Treći dio je istočni češalj ili nadogradnja istočnog krila bolnice, koji predstavlja ostvarenje davnog sna svih koji rade na Rebru", kaže akademik Reiner.

Tu će biti smješten središnji hitni prijam, gdje će se na jednom mjestu primati i zbrinjavati svi hitni pacijenti, umjesto da se kao dosad šalju po klinikama.

U tom dijelu glavne zgrade bit će i stacionarni dio Klinike za uho, nos i grlo te dio Klinike za dječje bolesti sa Šalate, dok se ta klinika dodatno ne proširi na kraju druge faze. Na Šalati će i dalje ostati klinike za ortopediju i kožne bolesti.

Četvrti objekt je garaža, koja već radi, i poslovni prostori gdje će biti hotel i drugi sadržaji poput restorana, pošte itd. koji će se iznajmljivati ili izdavati putem koncesije.

Sve nove zgrade povezane su spletom podzemnih hodnika što je primjereno modernim bolnicama i vrlo važno za prijevoz pacijenata između odjela.

Uređenje Rebra nastavlja se i nakon otvaranja četiri nova objekta. U planu je da se umjesto sadašnje montažne zgrade izgradi nova za smještaj poliklinika čiji prostor nije riješen u prvoj fazi.

Bit će uređen stacionarni dio u kojemu su još uvijek sobe sa šest ili osam kreveta koje će biti pretvorene u dvokrevetne i trokrevetne sobe s kupaonicom i klimatizacijom.

U planu su i obnova bolničke ljekarne i kuhinje, izgradnja helidroma, te informatizacija cjelokupnog KBC-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene