Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan sjećanja na zatočene i nestale

Rehak: Kroz srpske koncentracijske logore prošlo 30.000 zatočenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježen je danas Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata.

Na današnji dan, 14. kolovoza 1992. godine je kod osječkog prigradskog naselja Nemetina provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu.

Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak istaknuo je da je kroz srpske koncentracijske logore, kojih je bilo 70-tak, prošlo oko 30.000 hrvatskih zatočenika.

'Tristotinjak logoraša ubijeno je u logorima dok se oko 2.400 vodilo kao nestalima', naveo je Rehak.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora također je rekao kako su, nakon poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora, najzaslužniji za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, sudionike akademije, pozdravio je saborski zastupnik Petar Mlinarić a u ime ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik ministarstvu Zoran Komar.

Govorili su i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba te posljednji ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade, Branko Borković.

Prikazan je kratki dokumentarni film o razmjeni logoraša kod Nemetina 1992. godine. Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara uručeno je priznanje HDLSKL, koje je u ime Fonda primila predsjednica Ljiljana Blažević.

Obilježavanje Dana sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, nastavit će se kod osječkoga prigradskog naselja Nemetina, posvetom spomen-obilježja na mjestu gdje je 14. kolovoza 1992. godine provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu. Tada je iz srbijanskih logora, na privremeno okupiranim hrvatskim područjima i u Srbiji, oslobođeno 714 hrvatskih zatočenika - hrvatskih branitelja, policajaca i civila.

Navečer će u Osijeku biti otvorena izložba fotografija 'Sjećanje' te predstavljena knjige Marijana Gubine '260 dana' o stradavanju zatočenika u srpskim koncentracijskim logorima. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sutra novo okupljanje Današnji prosvjed u Vukovaru prošao mirno i bez incidenata Slika nije dostupna Vukovarski branitelji: 'Presuda Stanišiću i Simatoviću je uvreda svim žrtvama Domovinskog rata'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene