Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar posjetio novoobnovljene prostore

'Reformu zdravstva ništa neće zaustaviti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović otvorio je u KBC-u Zagreb obnovljene prostore dviju klinika čija je izgradnja i opremanje iznosila oko 74 milijuna kuna, te je pustio u rad novi uređaj za magnetsku rezonancu, dvije gama kamere i dva SPECT/ CT uređaja ukupne vrijednosti 38 milijuna kuna.

Milinović je na prigodnoj svečanosti izjavio kako je zahvaljujući ulaganjima u medicinsku opremu zdravstvena zaštita na višoj razini nego prije dvije godine. Najavio je daljnja ulaganja u opremu unatoč krizi i predstojećem rebalansu državnog proračuna jer je to preduvjet za smanjenje dugih listi čekanja na dijagnostičke preglede.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tehničke korekcije SAD: Zakon o zdravstvenoj reformi vraća se u Senat Slika nije dostupna Reforma zdravstva Obamina reforma zdravstva teška 950 milijardi dolara

Potpredsjednik Vlade obišao je zatim novouređene prostore Klinike za unutarnje bolesti - Zavod za hematologiju i Zavod za gastroenterologiju, Kliniku za očne bolesti i dio Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja. Njihova obnova većinom je osigurana iz dugoročnog kredita za drugu fazu razvoja Rebra koji otplaćuje Vlada, a manjih dijelom iz decentraliziranih sredstava grada Zagreba. Novu magnetsku rezonancu za Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju te gama kamere i CT uređaje u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu financiralo je Ministarstvo zdravstva.

Ministar zdravstva osvrnuo se i na skoro spajanje KBC Zagreb i KB Jordanovac u jednu bolnicu te naglasio kako tim činom na Jordanovcu neće biti ukinuta ni jedna djelatnost i odjel već će iduće godine tamo stići i jedan od devet novih linearnih akceleratora. Milinović ističe da reformu zdravstva ništa neće zaustaviti pa je i predstavnike grada Zagreba, koji su se jučer na skupštini grada usprotivili spajanju bolnica u vlasništvu grada u veće bolničke centre, pozvao da zajedno 'izdignu zdravstvo iz uskostranačkih interesa'.

>> Milinović: Pristanite na manje plaće, to je ljubav prema domovini

Ravnatelj Željko Reiner izjavio je da je KBC Zagreb dobio veliku investiciju u jeku gospodarske krize što pokazuje da Vlada skrbi za najpotrebitije. Inače, KBC Zagreb najveća je zdravstvena, znanstvena i obrazovna bolnička ustanova u Hrvatskoj, sastavljena od 26 klinika i kliničkih zavoda u kojima radi 4.700 zaposlenih. Godišnje se u njoj bolnički liječi 62.000 pacijenata a ambulantno njih više od milijun, te se obavi 29 tisuća operacija.

Milinović spreman na razgovor s Bandićem

'Spreman sam razgovarati s gradonačelnikom i predsjednikom skupštine grada ali reforma mora ići i povratka unatrag nema', izjavio je Milinović. Podsjetio je da je donesena nova mreža zdravstvenih ustanova po kojoj Zagreb umjesto 16 ima 6 bolnica te će u skladu s tim biti doneseni i bolnički proračuni.

Zagrebačka gradska skupština, koja bi trebala potvrditi spajanje bolnica u vlasništvu grada u veće bolničke centre, jučer je međutim donijela zaključak u kojem izražava nezadovoljstvo novom mrežom jer će ona dovesti do problema u funkcioniranju pet bolnica a time i do problema u pružanju zdravstvene skrbi građanima. Ministar zdravstva ocijenio je to neodgovornim ponašanje SDP-a u Zagrebu a naročito je prozvao potpredsjednika zagrebačkog SDP-a Miranda Mrsića zbog njegove izjave da bi se spajanjem zagrebačkih bolnica godišnje uštedjelo 'samo 318 milijuna kuna'.

'Mrsić je rekao da je to 'samo' 318 milijuna kuna a to je 10 godina financiranja kninske bolnice. Onaj tko u današnjoj krizi kaže da je 318 milijuna kuna 'samo', ne razumije sustav i u kakvoj je situaciji Hrvatska', kazao je Milinović. Demantirao je i Mrsićeve riječi da bi KB Sveti Duh nakon spajanja bila jedina bolnica u svijetu koja zbrinjava i akutne i kronične pacijente jer je, dodao je, takvih još 15-ak bolnica u Hrvatskoj ali i sveučilišne bolnice u Beču i Brnu, bolnica u Ptuju itd. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene