Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu današnjeg Svjetskog dana bolesnika, Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) ističe kako je podržala reformu zdravstvenog sustava očekujući da će najavljene promjene staviti pacijenta u središte sustava te da će reformirani sustav pružiti kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu svim građanima, no neka su rješenja ipak na štetu pacijenata.


KUZ u priopćenju navodi kako su neke mjera donijele očekivane financijske uštede i dobra rješenja poput pravilnika o ortopedskim pomagalima i informatizaciju, ali sustav ne uključuje solidarnost svih građana u financiranju zdravstvene zaštite niti bolju organizaciju i racionalizaciju pri davanju zdravstvenih usluga. 'Javljaju se problemi zbog ukidanja ambulanti primarne zaštite, posebice ako se radi o pedijatriji za cijelo područje, za mnoge od liječnika obiteljske medicine i dalje postoji problem prevelikog broja pacijenata, nedovoljnog broja medicinskih sestara u bolnicama, još uvijek nema uvjeta za hospicij, prekida se liječenje pacijentima koji koriste skupe lijekove zbog ograničenja troškova u bolnicama što ugrožava život pacijenata'.

Vezani članci Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ilustracija Tijekom uskrsnih blagdana helikopteri MORH-a prevezli 11 pacijenata s otoka Vinogradska bolnica Bolnica u Vinogradskoj nema više nekih lijekova i onkološkim pacijentima javljaju da im je terapija odgođena: "Možete li zamisliti kako se takva osoba osjeća?"

KUZ navodi kako se prava pacijenata često uskraćuju te se stječe dojam da je za državnu administraciju najvažnije smanjiti troškove, pa i na štetu zdravlja i života građana. Stoga drže da javno zdravstvo treba imati jasne, definirane i transparentne odnose svih u sustavu, pa je potrebno slušati i uvažavati mišljenje onih koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kako bi donijeli najkvalitetnije odluke u promicanju zdravlja, zdravog načina života i liječenju bolesti. (Hina)