Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluku su donijeli SDP-ovi članovi odbora, protiv je bio Dragutin Lesar, a HDZ na odboru nije imao svojeg prestavnika.


Referendumsko pitanje o outsourcingu Odbor za Ustav odlučio je poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Takvu su odluku donijeli SDP-ovi članovi odbora, protiv je bio Dragutin Lesar, a HDZ na odboru nije imao svojeg prestavnika.

Sindikati najavljuju prosvjede ako se ne raspiše referendum o outsourcingu

Dragutin Lesar izdvojio je mišljenje, jer je nezadovoljan obrazloženjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Ljuti ga što je Odbor u odluci naveo da referendumsko pitanje smatra protuustavnim jer ograničava poduzetničke slobode zajamčene Ustavom, ali i Europskim ugovorom. Smatra da takvim objašnjenjem Odbor zapravo ne traži od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti već žele da zabrane referendum.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin smatra da Sabor treba jasno reći što misli o referendumskom pitanju, o kojem će konačnu odluku donijeti Ustavni sud.

Vezani članci Slika nije dostupna Ustavni suci podijeljeni oko ocjene ustavnosti referendumskog pitanja Slika nije dostupna Peđa Grbin: Ja to ne želim, ali prisililo me 750.000 građana

REFERENDUM O OUTSOURCINGU 'Prikupljeno je dovoljno potpisa'

Na sjednici odbora bili su i predstavnici sindikata. Nisu smjeli sudjelovati u raspravi jer takva su pravila Sabora, što je Željko Stipić ocijenio udarom na demokraciju.

Odbor za Ustav u saborsku je proceduru poslao i prijedlog novog Zakona o referendumu. U tom prijedlogu najviše spora izaziva novi način prikupljanja potpisa potpore. Naime, umjesto na ulicama, potpisi bi se prikupljali u u uredima državne uprave, ali i putem interneta, a rok za prikupljanje potpisa produljio bi se na 30 radnih dana, rekao je predsjednik Odbora Peđa Grbin.

Nenad Zakošek upozorava da bi to moglo produbiti raskorak predstavničke demokracije i građana, jer je, ističe, poplava referendumskih inicijativa posljedica nepovjerenja u predstavničke institucije. I laburist Dragutin Lesar protivi se ograničenju prikupljanja potpisa građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook